Taşeron işçilerinin sosyal ve mali haklarının ne olacağı aylardır merak edilen konulardan biridir. Gazete manşetleri taşeron işçilerinin gündemini takip ediyor.

Taşeron İşçilerine Zam Yapılacak Mı?

Taşeron son dakika merak edilen konu işçilerin zamlarıdır. Kamu işçi hakları her zaman toplu sözleşme görüntüleri sonucunda belirlenir. Kamu işçileri bu bağlamda maaşına zam alarak enflasyon farkını maaşlarına yansıtılabiliyor. Kamu işçileri daimi işçiler için genellikle ek zam konuşulmaktadır.

Kamu işçileri için toplu sözleşmede Ocak 2022 yılında %12 zam alır. Temmuz ayında ise %5 ek zam daha maaşlara yansıtılmaktadır. Personel sağlık çalışanlarının da altı aylık enflasyon miktarına göre zamdan yararlanması beklenmektedir.

Kesim zam tarihi TÜİK enflasyon oranının açıklanmasıyla belirlenecektir. Taşeron firmalar maaş bilgileri halen güncel olarak belirlenmemiştir.

2021 Toplu Sözleşme Kapsamı Neydi?

2021 yılında 4D çalışanları için ilk altı aylık süreçte %12 zam verilirken temmuz ayında %5 zam verildi. Artı olarak bu ek zamma enflasyon artışı kadar zamda eklenecektir. İşçilere ek olarak hizmet zammı adı altında ek bir gösterge de oluşturuldu.

Buna göre en düşük işçi maaşı yıllık olarak 4 bin 835 lira olarak düzenlendi. Yıllık maaş düzenlemesinde ise toplamda %27,17 artışla 5 bin liranın da üzerine çıkmıştır. 2022 yılı içerisinde enflasyon oranının yüksek olması taşeron çalışanlarını da heyecanlandırıyor. Çünkü maaşlarına ek olarak enflasyon oranının da dahil edilmesi maaşın yüksek seviye çekilme umudu doğuruyor.

Ayrıca 3600 ek göstergesinin de düzenlenmesi ile taşerondan kamuya geçen işçilerinde zamdan etkilenmesi gelen istekler arasındadır.

Taşerondan kamu çalışanı olan kişiler ise yüzde dilim farkını merakla beklemektedir. Buna göre işçiler kadroya geçtiğinde alınmayan farkların ödenmesine dair düzenlemeler de Yargıtay tarafından alındı. Ancak bu kural kesin olarak her çalışan için uygulanmıyor. Bu konu halen Yargıtay’dadır ve kesin sonuç beklenmektedir.

Taşeron işçilerin 2022 yılı içerisinde yüzdelik dilim mücadelesi ve kararı hala hukuki süreçtedir. Taşeron işçilerin maaşları için en belirgin ödeme ise ilave tediyedir. Çalışanın maaşına 52 gün için ikramiye verilmektedir. Ödeme tarihleri resmi gazetede açıklanarak takip ediliyor. 
 

Editör: Haber Merkezi