Ticaret Bakanlığı tarafından, 2009 yılından bu yana "Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantıları", 2011'den beri de "Ticaret Müşavirleri Konferansları" gerçekleştiriliyor.

Bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilecek Ticaret Müşavirleri Konferansı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan başkanlığında 30 Nisan-3 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak.

Bakan Pekcan, AA muhabirine, Bakanlığın 96 ülkede, 131 merkezde, toplam 166 kadro ile faaliyetini sürdürdüğünü söyledi.

Küresel ticaret savaşlarının görüldüğü, korumacılık önlemlerinin arttığı, yeni teknolojiler ve e-ticaretin hız kazandığı son dönemde dış ticaretin ve ticaret diplomasisinin önem kazandığına dikkati çeken Pekcan, bu yarışta, dünyanın her coğrafyasında görev yapan Bakanlığın müşavir ve ataşelerinin önemli rol üstlendiğini bildirdi.

Pekcan, yurt dışında ihracatçıların bilgiye ve müşteriye ulaşmasında, yatırımcı çekmede, Türk ürünlerinin tanıtımında müşavirlere önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

Ticaret diplomasisini yeniden yapılandırdıklarını, yeni bir bakış açısıyla ticaret müşavirlerini daha etkin, verimli ve görünür hale getireceklerini vurgulayan Pekcan, bu kapsamda ocak ayında Bakanlık bünyesinde "Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü"nü kurduklarını hatırlattı.

İş dünyasının talepleri dinlenecek

Pekcan, dış temsilciliklerin yapısını iyileştirmeyi, güçlendirmeyi, sistemin de daha iyi çalışmasını amaçladıklarını belirterek, "Hedef pazarlarımıza yönelik stratejilerimizi, ticarette yeni yol haritamızı dünya genelinde 131 merkezden gelen 166 müşavirimiz ve ataşemiz ile 4. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nda masaya yatıracağız." diye konuştu.

Konferansın 4 gün süreceği bilgisini veren Pekcan, bu yolla Bakanlığın merkez teşkilatı ile yurt dışı teşkilatının kendi arasındaki iletişiminin ve iş dünyasıyla iş birliğinin kuvvetlendirilmesini sağlayacağını söyledi.

Pekcan, ticaret müşavirlerinin program kapsamında iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve iş konseyi başkanlarıyla bir araya geleceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İş dünyası temsilcilerinin taleplerini, önerilerini, beklentilerini ticaret müşavirleriyle paylaşmaları sağlanacak. Aynı zamanda iş adamlarımız, sanayicilerimiz ve ihracatçılarımızla kurulacak iletişim kanalı taraflar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını tesis edecek ve Türkiye'nin dış ticaretine olumlu katkı sağlayacak."

Yoğun program

Öte yandan etkinlik, Pekcan'ın 131 merkezden gelen Bakanlığın 166 dış temsilcisiyle 30 Nisan'da gerçekleştireceği Anıtkabir ziyaretiyle başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konferans vesilesiyle aynı gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ticaret müşavirlerini ve ataşelerini kabul etmesi bekleniyor.

Konferans programı kapsamında, Türkiye'deki yabancı misyonlarda görev yapan büyükelçiler, müşavirler, Türk müşavir ve ataşeleri, sivil toplum kuruluşları ile iş dünyasının temsilcilerinin bir araya geleceği etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca, küresel ticaretin gündeminde yer alan muhtelif konularla Ticaret Bakanlığı bünyesindeki kurumsal konuların görüşülmesi ve bilgi akışının temini amacıyla çeşitli bilgilendirme seminerleri organize edilecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Necef ve Kerkük'te de başkonsolosluklar açmak istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı da birlikte sürdürüyoruz. Necef'le ilgili izin çıktı. İnşallah Kerkük konusunda da birlikte çalışacağız. Bu şekilde Irak'la bağlarımızı daha da güçlendireceğiz." dedi.  

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim ve mevkidaşı Çavuşoğlu, Irak'ın başkenti Bağdat'ta görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Irak arasındaki ikili ticaret hacminin hedeflenen rakamlara ulaşabilmesi için daha çok çalışılması, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve yatırımların teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Çavuşoğlu, Irak'ın, ticaret ve yatırım konularında Körfez ve Avrupa arasında merkez olmasını istediklerini belirterek, bunun için ikinci bir gümrük kapısının açılmasının faydalı olacağını ve demir ile kara yollarında altyapı çalışmalarının birlikte yapılması gerektiğini ifade etti. 

Irak'ın tamamen normalleşmesinden memnuniyet duyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte Irak'ın yeniden inşasına odaklanılması gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, bu konuda en büyük taahhütte bulunan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, Irak'ın yeniden inşasıyla ilgili kurulan komisyon çalışmalarında Türk firmalarının da yer aldığına işaret etti. 

Bakan Çavuşoğlu, "Komşu ve kardeş ülke olarak Irak'ın yeniden inşasına önümüzdeki süreçte en güçlü desteği Türkiye verecektir." diye konuştu. 

- "Su yönetimi konusunda birlikte çalışmamız lazım"

Mevkidaşı Hekim ile yaptığı görüşmelerde su sorununun da ele alındığını söyleyen Çavuşoğlu, Irak'ta geçen yıl çok ciddi boyutta su sorunu yaşansa da bu yıl fazla yağışlar nedeniyle sıkıntı olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, öte yandan, fazla yağışların ülkede sele yol açtığının altını çizerek, "Bu bize bir şeyi öğretiyor. Su yönetimi konusunda birlikte çalışmamız lazım. Bunu başarabilirsek, kurak olduğu yıllarda da suyun çok olduğu yıllarda da sorun yaşamayız." dedi. 

Türkiye'nin bu konudaki tecrübelerini Irak ile paylaşmaktan memnuniyet duyduklarını kaydeden Çavuşoğlu, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, "Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi" olarak görevlendirildiğini hatırlatarak, "Önümüzdeki süreçte, arkadaşlarımız, Özel Temsilcimiz (Eroğlu) ve çalışma grubumuz Irak'a gelecek ve bu konudaki tecrübelerimizi Irak ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı. 

- "Irak topraklarından tüm terör örgütlerinin temizlenmesi gerekiyor"

Görüşmelerde konsolosluk konularının da gündeme geldiğini anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ'tan sonra Basra ve Musul'daki konsolosluklarını kapatma kararı aldığını anımsattı. 

Çavuşoğlu, halihazırda Musul ve Basra'daki konsoloslukların yeniden açılması için gerekli izinlerin verildiğini belirterek, "Bu iki vilayete ilaveten Necef ve Kerkük'te de başkonsolosluklar açmak istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı da birlikte sürdürüyoruz. Necef ile ilgili izin çıktı. İnşallah Kerkük konusunda da birlikte çalışacağız. Bu şekilde Irak ile bağlarımızı daha da güçlendireceğiz." şeklinde konuştu.

Terör örgütü DEAŞ'a karşı verdiği mücadeleden ötürü Irak'ı tebrik eden Çavuşoğlu, terör örgütlerine karşı her zaman dikkatli olunması gerektiğini ve bu konuda komşu ülkelerin iş birliğinin önemli olduğunu söyledi. 

Bakan Çavuşoğlu, "Sadece DEAŞ'a karşı değil PKK gibi diğer terör örgütlerine karşı da ortak mücadele etmek için hazırız. Irak topraklarından tüm terör örgütlerinin temizlenmesi gerekiyor." diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi