Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türk dünyasının ilk finans kuruluşu olan "Türk Yatırım Fonu"nun kurulmasını önemli bir karar olarak gördüklerini belirterek Fon'un gelecek aylarda faaliyete geçeceğini ve iş birliğini güçlendirmede, karşılıklı yatırımı artırmada ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemede önemli bir rol oynayacağına emin olduklarını bildirdi.

Türk Konseyi, faaliyet alanını genişletiyor. 6 Türk devletinden oluşan Konsey, 500 milyon dolarlık Türk Yatırım Fonu kuruyor. Konsey, stratejik alanlarda ortak üretim yapacak

Toplam 200 milyon nüfus, yıllık 1.5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip, petrolden doğalgaza kadar yeraltı zenginlikleri dünyayla yarışan Türk devletlerinin kurduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi ( tÜRK kONSEYİ/Keneşi) ekonomik anlamda birleşmek için adımlarını hızlandırdı.

Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, resmi üye olmasa da tüm çalışmalara katılan Türkmenistan ve gözlemci üye Macaristan'dan oluşan Türk Konseyi'nin merkez bankaları arasında swap anlaşmaları görüşmeleri başladı. Sağlık ve savunmada ortak üretim için komisyonlar kuruldu. Gıda ve ilaç tedarik zincirlerinin üye ülkeler arasında kesintisiz sağlanması için imzalar atıldı. Türk Konseyi'nin uzun vadede ortak savunma gücü oluşturması gibi stratejik konularda çalışmalar başladı. Ekonomik ve siyasi birliğin ilk somut projesi ise Türk Yatırım Fonu oldu. Fonun ilk etapta 300-500 milyon dolarlık büyüklükte olması planlanıyor. Ayrıca konseyin gözlemci üyesi olan ve Macaristan da fona destek olma kararı aldı. Türk kimliğinin birleştirdiği 6 Türk devletinin bir araya gelerek 2010'da kurduğu Türk Konseyi, ekonomik ve siyasi birliğe çalışmalarını artırıyor.

Editör: Haber Merkezi