TÜRK-İş’in Şubat ayı için yaptığı araştırmanın sonucunda dört kişilik bir ailenin elzem miktarda beslenmesi için harcaması gereken minimum mutfak masrafı asgari ücretle eşit çıktı.

Sadece gıda için bir asgari ücret gerekli

Dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken harcama bedelinin bir önceki aya göre 1.71 arttığı hesaplandı. Yılın ilk iki ayında artış 4.38’i bulurken, Gıda enflasyonundaki artış 11.26’yı buldu. Yıllık artıştaki ortalama yüzde 14.90 olarak hesaplandı.

Açlık ve yoksulluk sınırı hesaplandı

Yapılan açıklamadaki ilgili bölüm şu şekilde:

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) çalışanların geçim şartlarını otuz üç yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasıyla ortaya koymaktadır. TÜRK-İŞ Araştırmasının 2020 Şubat ayı sonucuna göre: Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.257,38 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7.353,38 TL, Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.744,38 TL olarak hesaplandı.

Editör: Haber Merkezi