06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Türk tekstiline ambargoya Fas da katıldı: Vergiyi yüzde 36'ya çıkardılar

Türk tekstiline ambargoya Fas da katıldı: Vergiyi yüzde 36'ya çıkardılar

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'da Türk ürünlerine karşı başlatılan sessiz ambargonun ardından bu kez de Fas'tan, Türkiye'den ithal edilen tekstil ürünlerine ağır oranda bir vergi kararı geldi.

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre, geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'da Türk ürünlerine karşı başlatılan sessiz ambargonun ardından bu kez Fas'tan önemli bir adım geldi. Fas, Türkiye'den ithal ettiği tekstil ürünlerine karşı ağır oranda bir vergi kararı aldı.

Fas hükümetinin aldığı, parlamento tarafından onaylanan 2020 Finansman Yasası'nın içinde yer alan uygulamayla Fas Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresi, yeni gümrük vergisi oranını yüzde 36 olarak açıklandı.

İthalat vergisini artırma kararını özellikle Kovid-19 salgını sırasında yerel üretimi teşvik etmek nedeniyle alan Fas, bu korumacı önlemle aynı zamanda yerli ürünlerle güçlü bir şekilde rekabet eden tekstil ürünlerinin ithalatını sınırlamayı umuyor.

Türkiye ile Fas arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması

Fas ve Türkiye bilindiği üzere 2004 yılında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı. Anlaşma iki yıl sonra 2006'da yürürlüğe girdi.

O zamandan beri Fas’ın Türkiye ile olan ticaret dengesi büyük ölçüde açık verdiğini dile getiren Sanayi Bakanı Moulay Hafid Elalamy, Fas'ın Türkiye ile olan ticaret anlaşmasında yılda 2 milyar dolar kaybettiğini açıkladı. Elalamy, Türk tekstil endüstrisinin de sadece 2017'de Fas'ın yaklaşık 44.000 iş kaybına neden olduğunu belirtti.

Bilindiği üzere 2020'nin başında Rabat ve Ankara, Serbest Ticaret Anlaşması’nı gözden geçirmek için görüşmelere başlamıştı. Ancak müzakereler, Kovid-19 salgını nedeniyle askıya alınmıştı.

BİM'e 'Fas'ta üret' baskısı

Fas medyasına göre yeni vergi oranı LC Waikiki, Koton ve DeFacto gibi giyim markalarının yanı sıra BİM’i de etkileyecek

Tekstil ürünleri, 2018 yılında Türkiye'nin Fas'a toplam 2.24 milyar dolar ihracatının yaklaşık yarısını yani 1 milyar dolarını oluşturuyor. Geçen yıl Fas’ın uyguladığı vergi oranı ise yüzde 0’dı. Oran kademeli olarak arttırıldı ve son olarak yüzde 27’ye çıkarılması için çalışma başlatılmıştı.
Bu yılın şubat ayında da Fas’ın aldığı bir karar Türkiye’de oldukça ses getirmişti. Fas Ticaret Bakanlığı, Türk perakende zinciri BİM'i ülkedeki mağazalarında sattığı ürünlerin en azından yarısının Fas'ta üretilen ürünler olması yönünde uyarmıştı. Bakanlık, bunun yerine getirilmemesi halinde BİM mağazalarının kapatılabileceğini ifade etmişti.

BİM'in Fas'ta 500’e yakın mağazası ve 3 bine yakın çalışanı bulunuyor. BİM CFO'su Haluk Dortluoğlu ise “Zannediyorum Meclis’te Türkiye-Fas ilişkileri ile ilgili görüşme varken yapılan bir açıklama. O nedenle iç politikaya dönük mesaj gibi. Bize yansıyan bir talep yok” diye yanıt vermişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *