Altın ve dolar FED kararı sonrasında yükselir mi düşer mi sorusu altın yatırımcıları ile borcu olanlar açısından yanıtı en çok merak edilen soru. İslam Memiş geçen hafta tüm dolar ve altınını satarak Türk Lirasına döndüğünü duyurmuştu. Bu kararını TSK'nın sınır ötesi operasyonuna destek için yaptığını söylemiş olsa da akıllarda dolar ve altın düşecek bu yüzden mi TL'ye döndü soruları kaldı. 1-2 aya gram altın 950 liraya inecek iddiası da var. İslam Memiş katıldığı canlı yayında hem altın ve doların kaç lira olacağını hem de kararının gerçek sebebini açıkladı. İşte altın ve dolardaki son durum ile İslam Memiş'in verdiği rakamlar:

FED kararı sonrasında dolar ve altın fiyatlarını yükseliş yolundan dönmüş görünmüyor. 75 baz puanlık artırım sonrasında dolar kuru ve altın fiyatları yeniden tırmanışa geçti. Dolar kuru saat 12.00 itibariyle 17.30 lirayı geçerken gram altının fiyatı da 1020 lira  oldu. Peki bu kurdan dolar, 1020 liradan gram altın alınır mı? Temmuz ayında altının gramı 1200 lira olacak kehaneti gerçekleşir mi? 1-2 ay sonra altın yeniden 950 lira seviyesine düşecek deniyor bunu beklemek gerekir mi? Altın ve dolarını satıp TL'ye dönen İslam Memiş sorulara yanıt verdi. 

Altın ve dolar düşecek diye mi sattı? : Para ve altın uzmanı İslam Memiş, geçen hafta altın ve dolar birikimlerinin tamamını satıp Türk Lirasına dönmüştü. Bu kararını TSK'nın sınır ötesi operasyonuna destek için lanse etmişti. Peki gerçekten öyle mi? Yoksa İslam Memiş altın ve dolarda düşüş beklediği için mi bu manevrayı yaptı. Memiş katıldığı yayında önce buna açıklık getirdi şunları söyledi:

-Benim de çorbada tuzum olsun diyerek TL'ye geçme kararı aldım bunu bireysel olarak yaptım. Ben işin kazanç kısmında değilim benim davam farklı bir dava... Dolarda 17.80 seviyesini telaffuz ederek bu kararı verdim. Gram altında 1050 TL rakamını telaffuz ederek bu kararı verdim. Buraları görme ihtimali çok yüksek. Temmuzda pik seviyeyi göreceğiz bunda bir değişiklik yok. Bunun kur korumalı faiz sistemiyle alakası yok. 

-(Piyasalara yönelik) Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asıl açıklamanın geleceğini öngörüyorum. Geniş kapsamlı bir ekonomi paketininin hazırlığının şu anda devam ettiğini sezinliyorum. Bu süreçte dolarda yeni ataklar görüyoruz. Ben dolarda 17.80, gram altında 1050 TL seviyesini bekliyor olsam da ben bireysel olarak TL pozisyonunu aldım, kendime 1 ya da 2 aylık bir süre verdim. Tekrar aşağı yönlü hareketler yaşanması halinde biraz da yeni paketlerin açıklanmasıyla dolar kurunun ateşinin alınmasıyla birlikte tekrar varlıklarımı yerine koyacağım. 

-Ben dolar varlıklarımı sattığımda dolarda 17.22 lira seviyesi vardı. Gram altın da 1022 lira, gümüş de 12.04 liraydı. Ben bu seviyelerden varlıklarımı sattım ama düşüş öngörümü koruyorum. Kısa vadede teknik olarak bir düzeltmeye ihtiyaç var. Ben kendime 1-2 ay süre verdim. Ben alım yaptığımda herkese söyleyeceğim. 1-2 ay içinde daha düşük rakamlardan enstrümanlarla (dolar - altın) yerine koyacağımı düşünüyorum. 

-Temmuz ayı için gram altında 1200 lira öngörüm hala devam ediyor. 2022 yılının sonuna kadar da 1450 lira seviyesini bulacağını düşünüyorum. Bu öngörümde de bir değişiklik yok. Kişisel varlıklarımı satmam bu öngörümle alakalı bir durum değildi. Bu 1-2 ay biraz daha rehavet dönemi ama yatırımcıları eylül ve ekim aylarına hazırlayacağım. Ekim ayında bu sefer küresel bir fiyatlamayla karşı karşıya kalacağız. 

-Ben 1000 lira altına sarkma olasılığını çok güçlü görüyorum. 1-2 ay içerisinde 950 lira gibi bir rakam bekliyorum. Alım için uygun zaman 1000 lira altındaki rakamlar olacaktır. Bu kısa vade için. 1-2 ay sonra yeniden kaldığımız yerden devam edecek. Önce gram altın 1200 devamında 1450 lira seviyesini görecek. 

-Şu anda orta ve uzun vadeyi göz önünde bulunduran kişiler şu anda da altın alabilir. Bugün 1016 -1020 liradan gram altın aldınız, 1-2 ay sonrası için öngörüm 950 lira. Bu seviyeyi gördüğünüzde tüh - vah mahvolduk diye hayıflanmayacaksanız problem yok. Bugün 1020 liraya altın aldım diyelim, ben gram altının önümüzdeki yıl 1600 lira seviyesinin üzerinde olacağını biliyorum. Geçen yıllara bakarsanız gram altın fiyatında hiç kimse hiç bir zaman zarar etmemiştir. Eğer bir yatırımcı gibi alacağım unutacağım en az 1 yıl bekleyeceğim diyorsanız, üzerine koya koya gideceğim diyorsanız bu fiyatlardan da gram altın alınır. 

-FED'in 75 baz puan faiz artırımı sonrası piyasalardaki alevin geçmesini beklemek lazım. Benim gözümde şu anda bir piyasa yok. Ciddi bir endişe ve panik var. Kimin ne yapacağı belli değil. Burda yatırımcıların duygusal değil soğuk kanlı olması lazım. Sadece dolar ve altında değil borsada da belirsizlik var. Bu belirsizlik havasını kasıtlı olarak yayıyorlar. Panik yapmamak gerekiyor. 

-Sterlin dolar paritesinde ciddi bir düşüş oldu, 1.20 seviyesi benim nazarımda çok uygun fiyatlamalar. Geldiğimiz nokta 1.37 seviyesi. Bugün benim kişisel olarak tercihim dolardan yana olsaydı, elimdeki dolarla kesinlikle euro/dolar ve sterlindeki bu düşüşleri kaçırmazdım. 

-Piyasalarda ben şu anda yüksek bir tansiyon gözlemliyorum. Dünyada yükselen enflasyon var ama merkez bankaları bunu faiz artırarak yapabilecekleri bir şey yok. Ama 2023 yılında tablo çok farklı olur. 2023'de tam ters bir tablo bekliyorum. Ben 17 TL üzerinde bireysel olarak dolar almıyorum almayacağım da. Gram altını 1020-1030 lira seviyesinde almayı tercih etmeyeceğim. Gram gümüşü 12 lira üzerinde almayacağım. Tekrar aşağı yönlü hareketler olduğunda alım pozisyonlarını yaparım.

Editör: Haber Merkezi