Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarının çok baskılandığını belirterek, gram altının yıl içinde 1.450 liraya çıkacağına olan inancının son gelişmelerle daha da kuvvetlendiğini söyledi. Memiş, ev, arsa ve otomobil fiyatlarının düşüp düşmeyeceğiyle ilgili de çarpıcı uyarılar yapıp "Al kardeşim hemen al" dedi. İşte İslam Memiş'in yatırımcıların kafasını kurcalayan sorulara verdiği cevaplar:

- Kafalar karışık, piyasalardaki manipülasyonlar devam ettikçe böyle olacak. 2 haftadır piyasada hiçbir şey yok. 'Bekleyin alım yapmayın' dedim. Nisan ayında son bir kez alım noktasında final yapacağız. Bugüne kadar fırsatlarda alım yapmayan zarar etti. 

Nisan ayı içerisinde 900 liranın altında son alımları yapacağız. Ardından Mayıs ayıyla birlikte piyasalarda fırtına kopacak. Altın şu sıralar baskılanıyor. Ancak yaşanan son gelişmeler gram altının yıl içerisinde 1.450 lirayı göreceğine olan inancımı artırdı. 

- (Haziran ayında gram altının ne kadar olur?) Merkez bankaları zor durumda, enflasyon yükseliyor, böyle dönemlerde altın her zaman gözde yatırım aracıdır. Altın fiyatlarının çok gerilemesi ve yükselmesi Merkez Bankaları'nın işine gelmez. Ama baskılamaya he kadar devam edebilirler? 

- Dünyada enflasyon iyice halkı ezdiği, sosyal patlamalar ve ayaklanmalar başladığı zaman Merkez Bankaları altını baskılayamaz duruma gelecek. Ben Altın fiyatlarının ansızın agresif şekilde fırlaması ihtimalini çok kuvvetli görüyorum. Kısa vade için 900 liranın altında güç toplamak isteyen bir gram altın görebiliriz. 

- Ama ben bu yaz aylarında gram altında 1.450 liranın görüleceğini tahmin ediyorum. Bu beklentim her geçen gün mantıksal anlamda güçlenmeye devam ediyor. Spekülasyonlarla, baskılamalarla oynamaya çalışabilirler...

- Fakat, FED 50 baz puanlık bir artış yapar da doların önlenemez yükselişi başlarsa gram altını kim tutabilir? Şu anda baskılanarak 900-920 lira aralığında tutulan gram altını, baskılanma bittikten sonra kimse tutamaz. O yüzden Nisan ayı içerisinde gram altının 900 liranın altında son bir alım fırsatı vereceğini tahmin ediyorum.  

- Özellikle ev almak isteyenlere 'her zaman ev alınır' dedim. Bir an evvel almak şarttı. Krediniz, nakit paranızı ve ev hazırsa ev alırsınız. Ev fiyatları gerilemeyecek, ev fiyatları değişmeyecek çünkü emlak sektöründe balon oluşturanlarla alakalı yapılan cambazlıkları anlattım. Yabancılar geliyor blok satın alıp 250 bin dolara vatandaşlık alıp maliyet hesabı yapıp evi satıyorlar, vatandaşlıkları da kalıyor.

- İnşaat maliyetlerinde büyük artışlar var. Ciddi bir fiyat artışı var, bu da ister istemez emlak fiyatlarındaki artışları haklı olarak çıkarttı. Yurt dışından göç almaya devam ediyoruz. Kiralık daire bulmak bile zorlaştı. Enflasyon artacak kira gelirine ihtiyacınız olacak, kiraya vermeniz için 2. el daire almanız gerekiyor demiştim. Bu düşüncem devam ediyor.  Emlak fiyatlarıyla ilgili ev satın aldığımızda sıfır daire almamayı tercih ediyorum. Yüksek maliyet.

Büyük daireler ya da 3+1, dubleks 2+1 daire almıyorum. Eski ve 1+1 daire alıyorum. 30-40 bin lira tadilat yapıyorum. Neden böyle yapıyorum 1 milyon liraya büyük bir daire alacağıma 1 milyon lira 2 tane 1+1 daire alıyorum. 2 bin liraya kiraya versem 4 bin lira gelirim oluyor. Yurt dışından gelen kitsele göçler nedeniyle gelen insanlarla 1+1'lere olan talep artacaktır. Tabi bu süreçte yeni evlenen çiftler büyük metrekareli ev talep ediyor. Ancak bu kültür de geride bırakılıyor.

Artık öyle bir piyasa yok. Mecburen yeni evlenen çiftler de 1+1 daire almak zorunda kalıyor. Yeni evlenen çiftler 2+1 yerine bana göre 1+1 daire alsınlar. Çünkü bekledikçe zarar edeceksiniz. Evimde param hazır ya da kredim var. İlla 2+1 daire alacağım diye beklemeyeceğim. Bir an önce 1+1 daire alır içine otururum. Hem kira vermemiş olurum hem de yükselen piyasada daha fazla yükselmeden satın almış olurum. Hem maliyet artışından hem de kira artışından kurtulurum. Sonra para biriktirim üstüne ekler 2+1 ev alırım."

- Sık sık araç fiyatları düşecek almayın, balon uyarılarım vardı. Evet dolar kurunun 18 liradan 10 liraya gerilemesiyle o köpük alındı. 3 ay boyunca piyasa kilitlendi, kimse araba almadı. Herkes fiyatları indirmek zorunda kaldı, iş yapamadılar. Araba satamadılar, alamadılar. Tuhaf bir durum oldu. Enflasyon, petrol fiyatları vs. araba alacak olan da vazgeçti. Sigorta maliyeti var, kasko maliyeti var, onlar da arttı. Herkes frene bastı. Dolayısıyla yüzde 10'luk bir düşüş daha gerçekleşmiş oldu. Toplamda yüzde 20'lik bir gerileme oldu.

- Bundan sonraki süreçte otomobil fiyatlarında düşüşün gerçekleşeceğini sanmıyorum. Sıfır arabaların fiyatlarında artışlar olacaktır. Artık bayramda memlekete gitmenin de maliyeti çok arttı. Bayramdan bayrama araba alırım, bayramdan sonra satarım diye bir pazar oluşacağını artık sanmıyorum. Dolar kurunda yeni ataklar bekliyorum. Bu ataklarla birlikte emlak ve otomobil fiyatları yeniden artışa geçebilir.

Editör: Haber Merkezi