Altın piyasasında dalgalanmalar devam ediyor. Pandemi döneminde artan nakit miktarı ve hisse senetlerinde ayrıca borsalarda yaşanan şok gelişmeler altının bir kez daha güvenilir liman olduğunu ortaya koyuyor. Aşı çalışmaları, FED'in para politikaları bu dönemde küresel piyasaları etkileyen ana unsurlar haline geldi. DÜnya genelinde hızlı aşılama çalışmaları devam etse de küresel arenada durgunluk devam ediyor. Durgunluk nedeniyle dünya nedeniyle işsizlik artıyor. Ekonomisi iyi durumda olan ülkeler işsiz kalmış vatandaşlarına ve faaliyetin i durduran sektörlere yardım etmeye devam ediyor. Verilen hibeler ve krediler dünya genelinde nakit artışına neden oluyor. 

İSLAM MEMİŞ'TEN ALTIN TAHMİNİ 

Dünya piyasalarında belirsizlik devam ederken piyasa uzmanı İslam Memiş'ten dikkat çeken açıklama geldi. Memiş altın fiyatları ile ilgili ''2020'nin yaz aylarında altının ons fiyatının 2.075 dolar, altının gram fiyatının 540 liraya yükseldiğini gördük. 2021'e altının ons fiyatı 1.898 dolar, altının gram fiyatı 451 liradan başlamıştı. 2021'in ilk haftasını yükseliş isteğinde başlayan altın fiyatlarında düşüş trendinin başladığını gördük. Ülkelerden gelen aşı haberleri, dünya sağlık örgütünün kabul etmesi, insanlar üzerinde uygulanması, vaka sayılarının düşmesi, kısıtlamaların kalkması gibi birçok olumlu etken altın fiyatlarının yılın yarısında baskı altında bıraktı. Aşı iyimserliğiyle yılın ilk çeyreğinde 1.677 dolara gerileyen altının ons fiyatı, yılın ikinci çeyreğinde 1.916 dolara yükseldiğini gördük. Altının gram fiyatının ise yılın ilk çeyreğinde 397 liraya gerilediğini, yılın ikinci çeyreğinde 535 liraya yükseldiğini gördük.'' dedi.

ALTIN UZUN VADEDE KAZANDIRDI

Piyasa uzmanı Memiş sözlerine şöyle devam etti ''Yılın 6 aylık sürecinde baktığımızda altın fiyatlarının aylık bazda dalgalı seyirde işlemler gerçekleştirerek yatırımcısının kafasının karışmasına neden olurken, sabit getiri olarak yıl başına kıyasla değer kaybetmediğini gözlemliyorum. 

Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell ve Fed üyelerinin şahin açıklamaları, altın fiyatlarının yeniden baskı altında kalmasına neden oldu ancak bu kez söylem değişikliği ile hızlı toparlandığını gördük. Powell ve Fed üyelerinin açıklamalarından sonra altının ons fiyatının 1.750 dolar, altının gram fiyatının 490 liraya gerilediğini gördük.

Cuma günü ise altının ons fiyatının 1.795 dolar, altının gram fiyatının 500 liraya yükseldiğini gördük. Haziran'da 5 yılın en kötü performansını sergileyen altın fiyatlarında geniş bant aralığı geçerliliğini korudu. Haziran'da altının ons fiyatı 1.750-1.910 dolar, altının gram fiyatında 490-535 lira aralığını gördük.''

ALTIN REKOR KIRACAK 

Altın fiyatlarında Eylül ve sonrası için iki ayrı fiyatlamayı takip edeceğimizi belirtmek isterim. Eylül ayına kadar altının ons fiyatında 1.960 dolar seviyesinin test edilme ihtimalini takip edeceğim. Öngörümüz gerçekleşirse altının ons fiyatı 1.960 dolar seviyesini test ettikten sonra Fed etkisiyle tekrar gerileyebilir. Çünkü Fed, Eylül ayından itibaren 2022'nin ilk çeyreğinde faiz artırımına gideceğini güçlü bir ton ile açıklayabilir. Ondan sebep altının ons fiyatındaki gerileme hızlanabilir, düşüşler 1.680 dolar seviyesine kadar sürebilir diye tahmin ediyorum. Yılsonuna kadar altının ons fiyatında 1.680-1960 dolar aralığını takip edeceğim.

GRAM ALTIN 600 LİRAYI BULACAK

Piyasa uzmanı Memiş ayrıca gram altın fiyatlarına da dikkat çekti. Memiş agram altında yükseliş beklediğine dikkat çekti ''Altının gram fiyatında yükselişin şimdilik bitmediğini düşünüyorum. Altının gram fiyatında önce 540-560 devamında 580-600 lira aralığını görebiliriz. Düşüşlerde 490 lira seviyesini destek seviyesi olarak takip edeceğim'' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi