Vergi alanında yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif kapsamında kamu alacaklarının yapılandırılması, kurumlar vergisi uygulamaları, yatırım teşvikleri ve İstanbul Finans Merkezi’ne yönelik desteklerin yer aldığı bildirildi.
Teklifte özellikle vergi sisteminin sadeleştirilmesi, yatırım ortamının güçlendirilmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik çeşitli maddelerin bulunduğu belirtildi. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde TBMM komisyonlarında görüşülmesi bekleniyor.
Kamu alacaklarına yeni yapılandırma düzenlemesi
Kanun teklifine göre amme alacaklarının 72 aya kadar tecil edilmesine imkan tanınacak. Belirli tutarın altındaki borçlarda teminat şartı aranmayacağı belirtilirken, yapılandırma sürecinde faiz uygulaması da düzenlenecek.
Teklifte kamuya olan borçların daha kolay tahsil edilmesi ve ödeme süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Özellikle küçük ölçekli işletmelerin finansal yükünün hafifletilmesinin hedeflendiği ifade edildi.
Vergi teşvikleri ve kurumlar vergisi düzenlemeleri
Düzenleme kapsamında ihracatçı şirketler, teknoloji girişimleri ve yatırım odaklı işletmelere yönelik vergi avantajları da yer alıyor. Bazı sektörlerde kurumlar vergisi indirimi sağlanması planlanırken, İstanbul Finans Merkezi kapsamındaki faaliyetler için yeni teşviklerin gündeme geldiği bildirildi.
Kanun teklifinde ayrıca nitelikli hizmet merkezlerine yönelik vergi destekleri ile yurt dışı kazanç istisnasına ilişkin değişikliklerin de bulunduğu aktarıldı.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele hedefleniyor
Teklifte yer alan maddeler arasında kayıt dışı varlıkların ekonomiye kazandırılmasına yönelik düzenlemeler de dikkat çekti. “Varlık barışı” benzeri uygulamalarla yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıkların sisteme dahil edilmesinin amaçlandığı ifade edildi.
Ekonomi yönetiminin, yeni düzenlemelerle birlikte yatırım ortamını güçlendirmeyi ve finansal sistemin daha etkin işlemesini hedeflediği belirtildi.
TBMM komisyon süreci başlayacak
Kanun teklifinin önümüzdeki günlerde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınması bekleniyor. Komisyondaki görüşmelerin ardından teklifin TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesi öngörülüyor.
Ekonomi çevreleri, teklifin özellikle vergi sistemi, yatırım teşvikleri ve kamu gelirleri açısından önemli değişiklikler içerebileceğini değerlendiriyor.
