4,9 milyar dolarlık borç yüküyle kamuoyunun gündemine oturan Zorlu Holding, kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecine girdi. Holding’in amiral gemilerinden biri olan Vestel Elektronik, üretim sürecini sekteye uğratmadan 2 bin çalışanıyla yollarını ayırma kararı aldı. Bu sayı, şirketin toplam iş gücünün yaklaşık %10’una tekabül ediyor.
Bu gelişme, hem kamuoyunda hem de sektörde geniş yankı uyandırdı. Türkiye sanayisinin köklü markalarından biri olan Vestel’in bu kararı, ekonomik yapının güncel dönüşümüne ve küresel rekabet ortamına verdiği stratejik bir yanıt olarak değerlendiriliyor.
Verimlilik Odaklı Hamle: “Üretim Artacak”
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Bloomberg HT’ye verdiği röportajda işten çıkarmaların nedeni hakkında net açıklamalarda bulundu. “İki bin kişilik işten çıkarma kararı doğrudur. Ancak bu adım tamamen verimlilik amacıyla atılmıştır. Vestel’in üretim kapasitesi bu süreçten olumsuz etkilenmeyecek, bilakis artacaktır” dedi.
Yüngül, şirketin borç durumuyla ilgili de çarpıcı bilgiler paylaştı. “Borçlarımızın FAVÖK’e oranı, üç çarpan seviyelerinde. Bu bizim için sürdürülebilir bir yapı. Borç ödeme konusunda herhangi bir problemimiz yok” sözleriyle piyasaya güven mesajı verdi.
ABD Pazarı Yeni Hedef Noktası Oldu
Vestel, dış pazarlarda daha etkin olmayı hedefleyerek rotasını Avrupa dışına, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'ne çevirdi. İhracat gücünü artırmaya yönelik stratejik adımlar attıklarını vurgulayan Yüngül, “İhracatı kuvvetli bir grubuz. Verimlilik sayesinde daha iyi bir noktaya geleceğiz. Şu an ABD'den çok ciddi fırsatlar geliyor, değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
Zorlu Holding’in, yeni yatırımları ve kaynak tahsisini ABD’ye yönlendirdiği ifade edilirken, Eylül ayında bu yönde sevindirici gelişmelerin paylaşılması bekleniyor. Bu açıklamalar, Türkiye’nin küresel pazardaki sanayi aktörlerinden biri olarak konumunu güçlendirmesi adına umut verici sinyaller içeriyor.