Sodexo, Ticket ve Multinet gibi yemek kartı şirketlerinin 2018 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyi delerek, kendi kanunlarını oluşturdukları iddia edildi. 

Türkiye’de uzun yıllardır hizmet veren yemek kartı şirketlerinin kendi kanunlarını kendilerinin oluşturduğu öne sürüldü. Geçtiğimiz sene yürürlüğe giren düzenlemeye göre yemek kartlarındaki komisyon oranı yüzde 12’lerden yüzde 6’ya düşürülmüştü. Ancak Sodexo, Ticket ve Multinet’in başını çektiği ve 6 yemek şirketinin pastadaki payı oluşturduğu sektörde, getirilen düzenlemeye uyulmadığı ve söz konusu düzenlemedeki bir açıktan istifade edildiği ileri sürüldü. 

DÜZENLEMEDEKİ AÇIK NE?

2018 yılında yürürlüğe giren düzenlemeye göre yemek kartlarındaki komisyon oranı maksimum yüzde 6’ya düşürüldü. Yemek kartına üye şirketlere yapılacak ödeme ( vade ) ise 30 günü aşmamak kaydıyla sınırlandırıldı. Ancak belirlenen 30 günlük vade süresi, düzenlemedeki bir açık nedeniyle yemek kartı şirketleri tarafından suistimal edildi. Şirketler 30 günlük vadeyi kısaltarak ekstra komisyon dayatması yapmaya başladı. Böylelikle yüzde 6’lık komisyon oranı keyfi bir şekilde yükseltilebiliyor. 

yemek kartı

AÇIKÇA TEHDİT VAR 

Yemek kartlarını kabul eden müşteriler getirilen düzenlemeye göre hakları olan 30 günlük süre içerisinde yüzde 6’lık komisyon oranının ödenmesini talep ediyor. Ancak sektördeki tekelleşmenin sebebiyle sodexo, multinet ve Ticket gibi büyük şirketler, yaptığı dayatma sonucu vadeyi kısaltarak daha fazla kar elde etmeyi amaçlıyor. Vadenin kısaltılması ve böylelikle oluşan komisyondaki yükselmeyi kabul etmek istemeyen anlaşmalı şirketlere ise alternatif sunmayarak mecbur kılıyor. 

"BİM, A101 ve ŞOK Marketlerine Devlet Engeli" Haberini OKUYUN

BÜYÜK PAY MARKETLERDE 

Sodexo, Multinet ve Ticket gibi yemek şirketleriyle anlaşmalı müşterilerin büyük kısmını ise marketler oluşturuyor. Pazardaki payı yüzde 70’lerden fazla olan marketler, yemek şirketleri tarafından dayatılan bu uygulama sonucu canı en çok yanan sektör olarak başı çekiyor. Öte yandan yemek kartı uygulamasını kullanan restoran ve kafelerin, marketlere göre daha az bir pazar payına sahip olması kafalardaki diğer bir soru işareti.

Özel Haber: Göktuğ Efil

Editör: Haber Merkezi