AK Parti'in uzun süredir üzerinde çalıştığı Perakendi Yasası'nın hazırlıklarına hız verdiği belirtildi.

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; Tarım Kredi Kooperatifi marketinden yaptığı alışveriş sonrası Türkiye genelinde bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatı verdiğini açıklamasının ardından, Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Meclis’e gelerek AK Parti grup yöneticilerine son durum hakkında bilgilendirme yaptı. AK Parti’nin de uzun süredir gündemde olan Perakende Yasası’nın hazırlıklarını hızlandırdığı öğrenildi.

Gıda piyasasındaki fiyat artışlarına “müdahale” ile ilgili düzenleme örneklerinin gelişmiş ülkelerde görülmediğine işaret eden kaynaklar, tüm dünya örneklerinin incelendiğini aktardı. Bu kapsamda perakende mağazaların çalışma gün ve saatleri, indirim kampanyaları, haksız rekabetin önlenmesi, belirli ürünlerin satışına ilişkin kısıtlamalar ve yeni mağaza açılma koşulları tek tek ele alındı.

E-ticaret, zincir market, esnaf ve tüketiciyi, “optimum” noktada buluşturacak bir sistem üzerinde çalışıldığını belirten AK Parti kaynakları, “Tüketicinin ucuza ürün alabilmesini, mahalle arasındaki esnafın ayakta kalabilmesini, zincir marketlerin tüketiciyle en ucuz ürünü buluşturabilmesini ve e-ticaretin de bazı vergi istisnaları ile varlığını sürdürebilmesini sağlayacağız” değerlendirmesini yapıyor. 

Çalışma kapsamında İngiltere’de 2013’te kurulan, “Süpermarket Ombudsmanlığı” sistemi de değerlendiriliyor. AK Partili yetkililer, “büyük zincir marketlerin pazar güçlerini tedarikçilere karşı kötüye kullanmalarını ve serbest piyasa sistemine aykırı şekilde haksız kazanç elde etmelerini önlemek” üzere kurulan bu sistemin, Türkiye’de de kurulabileceğine işaret ediyor. Süpermarket ombudsmanının mevzuatın ihlâli halinde soruşturma ve ceza süreçlerini yönetebileceği ifade ediliyor.

 Düzenlemede, bin 500 metrekareden küçük alanda hizmet veren zincir marketlerde kozmetik ve kırtasiye gibi ürünlerinin satışının yasaklanması tartışılıyor.

Editör: Haber Merkezi