Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2019'dan itibaren plastik poşetlerin tüm satış noktalarında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştı.

YENİ YILDA ZAM YOK

Plastik poşetlerin çevreye verdiği zararı en aza indirmek için yapılan bu düzenlemeyle birlikte poşet fiyatları da 25 kuruş olarak belirlenmişti. Yeni yıla 1 ay kala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve plastik sektörünün temsilcileri bir araya gelerek görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmenin ardından yeni yılda poşet fiyatlarına zam yapılmama kararı alındı. Alınan bu kararlar birlikte hem tüketici hem de üretici korunmuş oldu.

PARA ALMAYANA DA CEZA

Plastik poşetlerin ücretli satın alınması uygulaması milyonlarca kişi tarafından eleştirilse de çevreyi korumak ve temiz tutulmasına katkı sağlamak adına doğru bir düzenleme olduğu için de desteklenmişti. Belirlenen kanuna göre her yıl plastik poşet fiyatlarının ücreti tabanı 25 kuruştan az olmamak şartıyla yeniden güncellenecek.

1 Ocak 2019'dan itibaren ücretli plastik poşetler için para almayan satış görevlisine de ceza kesiliyor. Kanuna aykırı bir davranış olarak sayılan bu suçun cezası ise depo alanı hariç kapalı satış alanının her m2'si için 10 TL idari para cezası veriliyor. Bu da 100 m2 bir market için bin TL ceza anlamına geliyor.

Editör: Haber Merkezi