Avrupa Birliği Komisyonu, salgınla mücadelenin iyi durumda olduğu ülkelerden AB’ye yapılacak seyahat sınırlamalarının BioNTech, Moderna ve Johnson&Johnson’ı olanlara gevşetilmesini onaylama hazırlanıyor.

Ancak Türkiye’de yapılan yaklaşık 24 milyon dozun çoğunu ise (yüzde 80-85) Sinovac aşısı oluşturuyor. 

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a konuşan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, komisyonun önerisinin yakın bir gelecekte, 27 AB ülkesi tarafından, oy çokluğu ile kabul edilmesini beklediklerini ve turizmciler olarak duruma hiç şaşırmadıklarını söylüyor. 

Karcılıoğlu şöyle devam ediyor:

- Bu tamamen Yunanistan’ın bir oyunu. Önce aşı pasaportunu gündeme getirdiler. Baktılar, hak-hukuk-adalet temelinde konu tepki çekti, bu kez yumuşatarak ve adına ‘aşı sertifikası’, ‘yeşil sertifika’ diyerek konuyu AB Komisyonu’na taşıdılar. 
- Yakın gelecekte onaylanması beklenen karar, bizlerin AB’ye gidemeyeceği gibi AB’den de bize seyahat kısıtlamalarının süreceği anlamına geliyor. 

- Bu, tüm ekonomilerini turizme bağlamış olan; başta İspanya, Yunanistan, İtalya’yı kurtarma ve dolaşımın sadece AB sınırları içerisinde kalması ile zaten küçülen turizm pastasını kendi aralarında yeme çabası! 

- Belli ki Türkiye, ne yazık ki, bu sezon da Avrupa’dan uzunca bir süre turist alamayacak.

- Kararın zamanlaması da dikkat çekici. İnsanların tam da yaz tatiline çıkmayı bekledikleri bir zamanda komisyonun, belirli aşılar yapılması koşuluyla seyahat sınırlamasının gevşetilmesini gündeme alması düşündürücü. 

- Erken rezervasyon yaptırıp, uyguna tatil yapmak isteyenler (çoğunun destinasyonları arasında Türkiye’de vardı) kararı bekliyorlardı ve artık Türkiye’ye turist gelmesi zor.

- Turizmin, Türkiye ekonomisine katkısı 30 milyar dolar kadar. Geçen sene sezonu yüzde 85 kayıpla kapattık. Rakamlarla örnekleyeyim: Türkiye’de geceleme, yatak kapasitesi 700 milyon. Geçen sene 80-100 milyon arasında kaldık. Bu rakamların içerisinde Ruslar vardı. Bu sene ise daha sıkıntılı geçecek gibi çünkü Rusya’yı henüz bilemiyoruz. Haziran sonuna kadar uçuşlar askıda. Eğer onlar da gelmezse geceleme 30-40 milyon kişi üzerine çıkamaz ve bu da turizmcimizi hayli zorlar.

Editör: Haber Merkezi