Black friday olarak bilinen 'alışveriş çılgınlığı' bu sene zirveyi gördü. Türkiye genelinde internet üzerinden 10 milyondan fazla ürün satıldı.  E-ticaret sitelerinin trafik bandı yetersiz kalırken yaşanan yoğunluktan kargo firmaları da nasibini aldı. Şubelere günlük ortalama 2000'den fazla kargo geldi. Alım ve dağıtım yapmakta zorlanan şirketler, çareyi yaptırım uygulamakta buldu. Trendyol'u şube başı 25 kargo ile sınırlayan Yurtiçi Kargo şimdi de zam yapmaya hazırlanıyor. 

YÜZDE 30 ZAM YAPILACAĞI İDDİA EDİLDİ

35 yılı aşkın bir süredir operasyonlarına aralıksız devam eden Yurtiçi Kargo, Kasım ayında başlayan 'alışveriş çılgınlığı' furyasından nasibini aldı. Ortalama bir şubeye 2000 bin ile 3000 bin arasında kargo geldi. Yaşanan yoğunluk ve şubelerde oluşan kargo yığını sistemin çökmesine neden olurken, Yurtiçi Kargo olayın daha da kötüye gitmesini engellemek için önlemler almaya başladı. Bir süredir alım yapmayı durduran Yurtiçi'nin şubeleri, Trendyol sitesini de mağaza başı 25 kargo ile sınırlandırmıştı. Edinilen bir bilgiye göre Yurtiçi Kargo'nun şimdi de Trendyol'a yüzde 30 zam yapacağı iddia edildi. 

E-ticaret Siteleri Paraları İade Etmiyor! Haberini Okuyun

'SİSTEM OLMAMASINA RAĞMEN EN İYİSİ'

Kasım ayında yaşanan alışveriş çılgınlığı e-ticaret siteleri kadar kargo şirketlerini de gafil avladı. Özellikle Yurtiçi Kargo'da yaşanan anormal yoğunluk yıllardır kurulamayan sistemsizliği de gün yüzüne çıkardı.

Aktarma bölgesinden gelen kargoların dağıtım araçlarına otomatik sistem yerine teker teker yüklenmesi, çalışanların zamanını çalarken dağıtıma başlama süresini de geciktirmeye devam ediyor. Öte yandan rakip firmaların bu sistemi kurmasına rağmen yeterli performansı göstermediğini düşünen e-ticaret siteleri, Yurtiçi Kargo'yu kaybetmeyi istemiyor.

TRENDYOL'DA ZAM KAPIDA MI?

İnternet üzerinden uygun fiyatta ürünler satarak büyümeye devam eden Trendyol'a, Kargo firmalarından Yurtiçi'nin yüzde 30 zam yapacağı iddia edildi. Bu zammın altında yatan temel sebebin ise Trendyol'un taahhüt ettiği giyim firması sayısından çok daha fazlasıyla anlaştığı ve kargoların olması gerekenden daha düşük maliyette olduğu ifade edildi. Diğer taraftan Yurtiçi Kargo'nun yapacağı zam sonrası, Trendyol'un da ürünlerinde zam yapacağı iddia edildi.