İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla yargılandığı davada yeni bir aşamaya geçildi. Mahkeme, dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderilmesine karar verdi.

 İmamoğlu ve altı belediye çalışanının yargılandığı davada, duruşma Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı. Hakim, bilirkişi raporunun hazır olduğunu belirtti. İçişleri Bakanlığı avukatı, rapora itiraz ettiklerini ve daha önce sundukları dilekçelerini yinelediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'e açık açık meydan okudu: Flaş açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'e açık açık meydan okudu: Flaş açıklamalar

 İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat ise iki farklı bilirkişi raporunun suç unsuru olmadığını ortaya koyduğunu belirterek beraat talebinde bulundu. Cumhuriyet savcısı ise raporların incelenmesi sonucunda, suça konu olayda kamu zararının oluşmadığını, ancak Türk Ceza Kanunu’nun 235/3-b maddesi uyarınca bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası uygulanabileceğini söyledi. Ayrıca, savcı sanıklardan ek savunma talep etti.

 Mahkeme ara kararında, İçişleri Bakanlığı'nın itirazını reddederek dosyayı mütalaa için cumhuriyet savcısına gönderdi ve duruşmayı erteledi.

İddianameden Detaylar

 Ekrem İmamoğlu hakkında, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde şartları karşılamayan bir firmaya ihale verildiği gerekçesiyle iddianame düzenlenmişti. İddianameye göre, 2015 yılında yapılan "Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi" ihalesinde, İmamoğlu ve diğer sanıklar, fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek kamu zararına neden olmakla suçlanıyor. Sanıkların bu ihale sürecinde, şartnamede belirtilen kriterleri sağlamayan bir firmayı seçerek 250 bin TL’yi aşan bir kamu zararına yol açtığı iddia ediliyor.

 Bilirkişi raporu ise ihale şartlarının karşılanmadığını, firmaya usulsüz ek sözleşme yapıldığını ve 250 bin TL'lik fazla ödemenin kamu zararına sebep olduğunu belirtiyor. Bu gerekçelerle sanıkların, Türk Ceza Kanunu’nun "ihaleye fesat karıştırma" suçundan 3 ila 7 yıl hapis cezası ile yargılanmaları isteniyor.

 Davayla ilgili gelişmeler, İmamoğlu’nun siyasi kariyerini de yakından etkileyebilecek önemli bir süreç olarak görülüyor. Mahkemenin nihai kararını vermesi beklenirken, dava hem yerel hem de ulusal düzeyde dikkat çekmeye devam ediyor.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı