ENFLASYON canavarı, yükselen fiyatlar, pahalılık ve de geçim sıkıntısı. Maalesef vatandaşımızın, özellikle emekli, dar gelirli insanımızın boğazını sıkıyor. Mutfağın temel ihtiyaç malzemelerinin, soğan, patates, domatesin yüksek fiyatları, geçim sıkıntısı içindeki insanımızın bu sebzeleri almasını engelliyor. Tek ve en önemli beklenti, yazın yavaş yavaş yüzünü göstermesi. Sera sebzelerinin yerini bahçe ve tarla sebze-meyvelerinin almaya başlaması.

Dua etti

Sebze-meyve ağırlıklı mal satan Altun Marketin önündeyiz. Tezgahlar dolu. Dizi dizi sebzeler meyveler raflarda dizili. Günlerden cumartesi olduğu için, müşteri sayısı da fazla. Hatta tezgahların önünde mahşeri bir kalabalık var. Ve ilginç bir şey oldu. Kalabalığın bütün dikkatleri o yöne çevrildi. 75-80 yaşlarında bir annemizninemiz, sebze tezgahının önüne çöktü. Ellerini yukarı doğru açarak, ‘Allah’ım indirim az da olsa, bu günleri gösterdiğin için şükürler olsun. Bugün gariplerin fakirlerin bayramı. İlk defa az da olsa sebze alacağız. Karpuz alacağız, soğan alacağız, domates alacağız. Çok özledik, menemen yapacağız. Çilek alacağız’ diyerek dua etmeye başladı.

Bazı fiyatlar indi

Bir elinde eski püskü filesi, diğer elinde sıkı sıkıya tuttuğu kırmızı para çantası, yakarışta bulunan annemizin sebebi de tezgahlara baktığımızda anlam kazandı: “Ispanak 2 TL, salatalık 2.99 TL, kabak 2.99 TL, patlıcan 3 TL, çarliston biber 4 TL, soğan 4.99 TL, patates 3.99 TL, çilek 4.99 TL, ithal karpuz 3,5 TL, domates 4 TL, taze soğan 2 TL, taze sarımsak (kilo) 15 TL”. Özetle dostlar markete, pazara adeta nur yağmıştı. İnsanların yüzü gülüyordu. Daha önce satın alamadıklarını, şimdi filelerine acele ile dolduruyorlardı. Görüntü insanların yüksek fiyatlardan bunaldıkları, biraz düşen sebze fiyatları ile bir nebze nefes aldıklar yönündeydi.

Düşmeyenler vardı

Kış sebzeleri, kış meyveleri olarak adlandırdıklarımız ise pek kıpırdamamıştı. Yüksek fiyatlar etiketlerin üzerindeydi ve el yakıyordu: “Havuç (kilo) 9 TL, eski sarımsak (kilo) 40 TL, kapri biber 20 TL, karnabahar 10 TL, ithal muz 16 TL, yeşil elma 8 TL, enginar tane 5.95 TL”. Tabii bu görüntü aşağı doğru kıpırdayan diğer fiyatlarla, tezat teşkil ettiğinde bu reyonlara alışveriş için uğrayan yok gibiydi. Tezgahlarda bekletilmekten kararmış çürümeye yüz tutmuş muzlar, tercih edilen bir sebze olmasına rağmen tazeliğini yitirmiş karnabahar, tezgaha 20-30 gün önce konduğu gibi duran kapri biber ve de fiyatı 7 TL’nin üstünde olan portakallar.

Biraz daha gayret

Yaşlı annemizin yakarışı sebze meyve duası, çevresinden de aminlerle karşılık buldu. Yani pazar, market fiyatlarında artık her düşüşü, dualarla karşılayacağım gerçeği biraz düşündürücü olsa da, önemli olan küçük de olsa bu düşüşte dar gelirli, emekli insanlarımızın yüzlerinin biraz gülümsemeden nasibini alması. Marketteki bir müşterinin sözlerinde olduğu gibi; “İnşallah yaz bereketli olur, fiyatlar düşer, bizim de yüzümüz güler.” Ne diyelim... İnşallah.