Hicretten sonra Medine'de nazil olmuştur.176 ayettir.

Bismillahirrahmanirrahim.

Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının.Adını kullanarak birbirini zden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının.

Şüphesiz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir.

Yetimlere mallarını verin, temizi pis olanla değişmeyin,onların mallarını kendi  malınız mış gibi yemeyin.; çünkü bu, büyük bir günahtır.

Eğer kendileriyle evlendiğiniz takdirde yetimlerin haklarına  riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz veya size helal olan kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın, yahud da sahip olduğunuz cariyeler ile yetinin.Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.

Kadınların mehirlerini gönül rızası ile cömertçe verin, eğer gönül hoşluğu ile o mehrin bir kısmını size bağışlarlarsa onu da afiyetle yeyin

Allah'ın geçiminize dayanak kıldığı mallarınızı aklı ermezlere reşit olmayanlara vermeyin, o mallarla onları besleyin, giydirin ve onlara güzel söz söyleyin.

Evlilik çağına gelinceye kadar yetimleri gözetip deneyin, eğer onlarda akılca bir olgunlaşma görürseniz hemen mallarını kendilerine verin.

Büyüyecekler de geri alacaklar diye o malları israf ile ve tez elden yemeyin. Zengin olan veli iffetli olmaya çalışşsın, yoksul olan da ihtiyaç ve emeğine uygun olarak yesin.

Mallarını kendilerine verdiğiniz zaman yanlarında şahit bulundurun. Hesap sorucu olarak da Allah yeter.

Ana- babanın ve yakınlarından erkeklere bir pay vardır, ana- babanın ve yakınların bıraktıklarından kadınlara da bir pay vardır.Gerek azından gerek çoğundan belli bir hisse ayrılmıştır.

Geriye eli ermez, gücü yetmez çocuklar bıraktıkları takdirde halleri ne olur diye korkacak olanlar, yetimlere haksızlık etmekten korkup titresinler.

Allah'tan sakınsınlar ve doğru söz söylesinler.

Haksızlıkla yetimlerin mallarını yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş tıkınmış olurlar, zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir.