Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'de yaptığı grup konuşmasında emekli ve memur maaşlarına yönelik kritik ifadeler kullanıldı.

Erdoğan, yaşanan yüksek fiyatların farkında olduklarını belirterek "Ancak milletimiz şundan emin olsun ki; Türkiye ne büyümesinden taviz verir, ne enflasyona teslim olur ne de dar gelirliler başta olmak üzere vatandaşlarının mağduriyetine göz yumar." ifadelerini kullanırken, yeni yılda emekli ve memur için yapılacak uygulamanın detayları ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı, beyaz et fiyatlarındaki artış sonrası harekete geçti Ticaret Bakanlığı, beyaz et fiyatlarındaki artış sonrası harekete geçti

28 Mayıs seçimleri sonrası göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in fiyat istikrarını yakalamak ve enflasyonu düşürmek amacıyla çalışan ücretlerinde kısıtlamalara gidilmesi yönünde hazırladığı raporun ardından, yıllardır memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zammı belirleyen uygulamaya son veriliyor.

MEMURLARA O PARA ARTIK ÖDENMEYECEK

Gazeteci Cem Küçük'e açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, yıl sonunda memurlara yapılacak zammın enflasyon ile sınırlı kalacağını belirterek, 2009 yılından beri uygulanan 'enflasyon farkı' ödemelerinin bu yıl yapılmayacağını belirtti.

Bu açıklama, halihazırda 22 bin lira seviyelerinde dolaşan en düşük memur maaşına yaklaşık 2 bin lira daha az zam yapılmasına neden olacak. Şimşek, emekli maaşlarına yapılacak artışlarda hakkında da konuşurken en düşük emekli maaşının ne kadar olacağına yönelik detay paylaştı.

ASGARİ ÜCRET İÇİN BEKLENTİ 16 BİN LİRA

İlk olarak Aralık ayında belirlenecek olan asgari ücretin ardından emekliler için zam rakamı masaya yatırılacak. Gazeteci Cem Küçük, yapılan görüşme sonrasında asgari ücretin 2024 yılında 16 bin lira seviyelerine çıkarılacağının sinyallerini verirken, bu rakama en düşük emekli maaşı için beklentileri 12 bin liraya yükseltti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA SEYYANEN ZAM GELİYOR

Memurlar için 'refah payı' uygulamasına son verilecek olmasına karşın, emekli vatandaşlara yapılacak zam oranlarında taban aylık alanlar için seyyanen bir artışa gidilecek.

Şimşek, enflasyon oranının üzerinde bir artışla en düşük emekli aylığının yükseltileceğini söylerken, SGK Uzmanı Özgür Erdursun 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi ne kadar zam beklediğini açıkladı.

"EMEKLİYE İKİ ZAM BİRDEN YAPILACAK"

Erdoğan'ın jübile seçimine yapacağına dikkat çeken Erdursun, Ocak ayında tarihte eşi benzeri görülmemiş bir emekli zammının muhtemel olduğunu belirtti.

Erdursun'un açıklamalarının dışında bazı SGK uzmanları ise, geçtiğimiz yıl yapıldığı gibi Ocak ayındaki zammın dışında, seçim öncesinde Mart ayına yönelik bir ilave zammın daha gelmesinin muhtemel olduğunu iddia etmekte.

SSK, BAĞ-KUR VE EMEKLİ SANDIĞI ZAMMI NE KADAR OLACAK

En düşük emekli maaşı alan emeklilerin yanı sıra, tüm emekliler için belirlenecek zam oranında ise enflasyon rakamlarının esas alınması bekleniyor.

Yılın ilk 9 ayında görülen enflasyon TÜİK verilerine göre yüzde 61,53 olarak gerçekleşirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yayımladığı rapor ile yıl sonu enflasyonunun yüzde 68,01 olacağını belirtti.

EMEKLİ ZAMMI BU ORANIN ALTINDA OLAMAZ

Açıklanan tahminin çok küçük farklarla yukarı ya da aşağısında bir enflasyonun geleceğini belirten SGK Uzmanı Özgür Erdursun, bu durumda emekli maaşlarına yapılacak 'enflasyon farkı' uygulamasının ne kadar olacağını duyurdu.

EMEKLİ SANDIĞI DAHA YÜKSEK ZAM ALACAK

Enflasyonun yüzde 68,01 olması halinde yılın son 6 ayı için gerçekleşen rakam yüzde 40.28 olacak.

Buna göre de SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin alacağı minimum zam yüzde 40,28, emekli sandığı ve memurlar içinse yüzde 49.28 olarak gerçekleşecek.

Erdursun, hükümetin yılın geri kalan bölümünde bir ek zam yapma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtirken, Ocak ayına kadar 7 bin 500 lira maaş alan vatandaşlar için ilave bir ödemenin gündemde olmadığını duyurdu.

Editör: İrem Nur Kaya