Kuranı Kerimde şöyle buyurulur:

''Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velisidir dostudur. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekatı verirler.

Allah'a ve Resulüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah, hüküm ve hikmet sahibidir.'' (Tövbe; 9/ 71)

Ebu Hureyre Peygamber efendimizde böyle rivayet etmektedir. ''İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Size yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selamı yayın''. (Müslim)

İbn. Ömer ra şöyle buyurmaktadır: '' Biz Peygamber sav zamanında hakkımızda vahiy indirilir korkusuyla hanımlarımıza karşı kötü söz söylemeyen ve istediğimiz gibi davranmaktan çekinirdik.

Ama Peygamber sav vefat edince istediğimizi söylemeye ve rahat davranmaya başladı.'' (Buhari)

Cerir İbn. Abdullah'ın naklettiğine göre, Resulullah sav şöyle buyurdu; '' İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez.'' (Buhari)

Abdullah İbn. Mesud ra tarafından nakledildiğine göre, Resulullah sav şöyle buyurmuştur: '' Doğruluktan ayrılmayın. Çünkü doğruluk iyiliğe, iyilikte  de cennete götürür. Kişi devamlı doğru söyler ve doğruluktan ayrılmazsa Allah katında doğru sıddık olarak tescillenir. Yalandan sakının!

Çünkü yalan, kötülüğe, kötülükte cehenneme götürür.

Kişi devamlı yalan söyler, yalan peşinde koşarsa Allah katında yalancı (kezzab) olarak kaydedilir.'' (Müslim)

Suheyb İn ra naklettiğine göre Resulullah sav şöyle buyurdu: '' Müminin hali ne hoştur! Her hali kendisi  için hayırlıdır ve bu durum yalnız mümine mahsustur. Başına güzel bir iş geldiğinde şükreder, bu onun için hayır olur. Başına kötü bir sıkıntı geldiğinde ise, sabreder, bu da onun için hayır olur. ''