Evinizin değerini öğrenmek hem kira bedellerini belirlemek hem de olası bir satış durumunda mağdur olmamak için önemlidir. Elbette hesaplama işlemi sırasında hesaba katacağınız tek bir veri yok. Birden fazla veriyi bir araya getirmeli ve evinizin gerçek değerini de bu şekilde ortaya çıkarmalısınız. Peki, ev değeri hesaplama konusunda göz önünde bulundurmanız gereken veriler neler ve ev değeri nasıl hesaplanıyor?

Ev Değeri Hesaplarken Hangi Bilgilerden Faydalanmalı?

Sahip olduğunuz gayrimenkulün gerçek değerini öğrenmek, evinizi satın alacak insanı doğru şekilde bilgilendirmenizi ve alım-satım sürecinin karşılıklı güven içerisinde yürümesini sağlar. Bir araya getirerek evinizin gerçek değerini öğrenmenizi sağlayacak veriler ise şu şekilde:

Emsal Daire Bedelleri

Sahip olduğunuz dairenin bedelini öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri, eviniz ile aynı konumda bulunan ve benzer özelliklere sahip olan dairelerin fiyatlarını karşılaştırmaktır. Karşılaştırma yaparken bina yaşı, oda sayısı, metrekare ve dairenin baktığı cephe gibi özelliklerin göz önünde bulundurması, elde edilecek sonucun gerçeğe en yakın sonuç olmasına yardımcı olur.

Elbette emsal daire analizinde yalnızca dairenin temel özellikleri dikkate alınmaz. Bulunulan konumun güvenliği, spor etkinlik alanlarına ve alışveriş merkezlerine olan uzaklığı, hastane, sosyal alanlar ya da benzeri birimlerle arasındaki mesafe gibi durumlar da evin değeri konusunda doğrudan etkilidir. Evin bulunduğu konumda sosyal olanaklar ne kadar fazlaysa, evinizin değeri de o kadar yüksek olur.

Ekspertiz Hizmeti

Gayrimenkul ekspertizleri, bir evin değerlenmesi konusunda eğitim almış yetkin kişilerdir. Dışarıdan bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşarak evinizin değerinin hesaplanması konusunda hizmet alabileceğiniz gibi, özellikle banka kredisi ile ev alınacak iken bankaların yönlendirdiği bir gayrimenkul ekspertizi ile çalışmak da mümkündür. Ayrıca gayrimenkul ekspertiz raporu almak, ev satışının yabancı uyruklu kişilere yapıldığı durumlar için zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca bir gayrimenkul ekspertizi ile çalıştığınız zaman elinizde bir gayrimenkul ekspertiz raporu bulunur ve bu da alıcıları evin değeri konusunda doğru bilgilendirmenize yardımcı olur.

Emlak Endeksi

Emlak endeksi, bulunduğunuz şehir ve ilçedeki gayrimenkullerin metrekare fiyatları konusunda bilgi verir. Her bölgenin emlak endeksi farklılık gösterir. Eğer siz de oturduğunuz bölgenin emlak endeksine ulaşmak isterseniz, bunun için Sahibinden ya da Zingat gibi platformlar üzerinden bunu gerçekleştirebilirsiniz. Emlak endeksi verilerine ulaşmak için bulunduğunuz il, ilçe, mahalle gibi bilgileri girmeniz yeterli.

Gayrimenkul Danışmanları

Gayrimenkul danışmanları belirli bir bölgede bulunan konutlar ve bu konutların fiyatları hakkında detaylı ve yeterli bilgiye sahiptir. Gayrimenkul danışmanları satışı gerçekleştirilen ya da satış aşamasında olan tüm gayrimenkuller ile ilgili bilgi sahibi oldukları için, evlerin değerlenmesi konusunda da yetkindirler. Bu yüzden yalnızca evinizin özelliklerine bakarak ve aynı lokasyonda bulunan evler ile mukayese ederek evinizin değeri konusunda bilgi verebilirler.

Rayiç Bedeli

Bir gayrimenkulün güncel alış ve satış değeri rayiç bedeli olarak adlandırılır. Rayiç bedeli aslında bir gayrimenkulün minimum alım ve satım bedelini gösterir. Dolayısıyla rayiç bedelini öğrenerek evin değerini hesaplamak da mümkündür.

Kira Bedeli

Evinizin değerini hesaplamak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem kira bedeline bakmaktır. Evinizin 12 aylık kira bedelini öğrendikten sonra bunu amortisman süresi ile çarpabilir ve evinizin yaklaşık değerini öğrenebilirsiniz. Amortisman süreleri şehirlere ve ilçelere göre farklılık gösterir. Amortisman sürelerini öğrenmek için emlak endeksi de kullanılabilir.

Ev Değeri Hesaplama ve Satış Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son dönemlerin en yaygın sorusu evim ne kadar eder ya da bir başka deyişle, evimin değeri ne kadar yönünde oldu. Bir evin değerini hesaplarken, bazı noktalar evin değerini artırırken, bazı noktalar da evin değerini düşürür. Evin değerini düşüren bazı unsurları yapılacak müdahaleler ile ortadan kaldırmak mümkünken, bazı unsurlar için bu mümkün değildir. Buna göre, evin değerini düşüren ya da yükselten unsurlardan bazılarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Dairenin bulunduğu binanın yapım yılı,
  • Dairenin boş mu yoksa kiracılı mı olduğu,
  • Bölgede bulunan satılık evlerin sayısı,
  • Dairenin metrekare, cephe yönü, oda sayısı ve tadilat gibi özellikleri.

Örneğin evinizin içine bakım ve tadilat yaptırarak evinizin değerini yükseltmeniz mümkündür. Fakat bina yaşını değiştirmek mümkün değildir. Bu yüzden olabildiğinde evin değerini yükseltecek noktalara yönelmek ve değeri düşürecek unsurları ortadan kaldırmaya odaklanmak gerekiyor.

Evin Değeri Nasıl Yükseltilir?

Satışa çıkarılmış bir evin iyi durumda olması, fiyat konusunda fark yaratır. Aynı zamanda alıcıların dikkatini çekmek de daha kolay hale gelir ve evin satış süreci hızlanır.  Bir diğer yandan ev içerisinde yapılacak olan fiyat yükseltme çalışmalarının çok yüksek maliyetlere sahip olmaması ve olabilecek en kısa süre içinde tamamlanması gerekir. Eğer siz de evinizin değerini yükseltmek isterseniz, şu küçük dokunuşlar etkili olabilir:

  • Evin boya ve badana işlerinin yapılması, evinizin temiz görünmesi açısından önemlidir. Dilerseniz salon ya da yatak odası gibi alanlarda bir duvarın rengini farklı bir tona boyamak gibi farklı tasarımlar yaratabilir, evinizi modern bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
  • Zemin döşemelerinin yenilenmiş olması, evdeki eski ve yıpranmış görüntüyü ortadan kaldırır. Bu durum aynı zamanda evin masrafsız görünmesine de katkı sağlar.
  • Isıtma sistemleri yenilenmeli ve sorunsuz çalıştığından emin olmak, pek çok alıcının kararını olumlu yönde etkiler.
  • Mutfakta ya da yatak odasında bulunan dolapların yenilenmiş olması alıcılar üzerinde olumlu etki yaratır.

Siz de evinizin değerini artırmak ve satış sürecini hızlandırmak isterseniz, yukarıda saymış olduğumuz tüm yöntemleri uygulayabilirsiniz. Daha fazla bilgiyi enyakinemlakci.com adresinde bulabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi