Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, ülkede 7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Enstitü, 8 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyindeki Marakeş'in El-Huz bölgesi olduğunu belirtti.

Fas Kralı 6. Muhammed, toplantıda Fas'ta 3 gün ulusal yas ilan edilmesi ve kamu kurumlarındaki bayrakların yarıya indirilmesine karar verdi.

Fas İçişleri Bakanlığı son durumu aktardı

Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı: Saldırgan gözaltında! Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı: Saldırgan gözaltında!

Fas İçişleri Bakanlığı ülkenin pek çok kentinde hissedilen depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2012'ye, yaralıların 2059'a yükseldiğini açıkladı.

Yaralananlardan 1404 kişinin durumunun kritik olduğu belirtildi.

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, yetkililer ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Ölümlerin yaşandığı şehirler arasında  Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua'nın bulunduğu belirtildi.

Fas Kralı’ndan depremzedeler için talimat

Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Rabat'taki Kraliyet Sarayı'nda Kral 6. Muhammed'in başkanlığında depremin sonuçlarının ele alındığı bir toplantı düzenlendi.

Fas Kralı 6. Muhammed , gerçekleştirilen toplantıda Fas'ta 3 gün ulusal yas ilan edilmesi ve kamu kurumlarındaki bayrakların yarıya indirilmesine karar verdi. Depremde yıkılan evlerin yeniden inşası için acil durum programı oluşturmakla görevli bir bakanlar komitesi kurulması talimatını verdi.

Toplantıda arama kurtarma ekiplerinin güçlendirilmesi, kurtarma ve tahliye süreçlerinin hızlandırılması, depremden etkilenen bölgelere içme suyu, gıda ve çadır gibi temel ihtiyaçların ulaştırılması için acil önlemlerin alınmasına karar kılındı.

Fas Kralı, zor şartlar altındaki depremzedelerle ilgilenilmesi, depremde evsiz kalanlara acil yardım ulaştırılması, barınma, beslenme ve tüm temel ihtiyaçların karşılanması talimatını verdi.

Ekipler deprem bölgesine ulaşmakta güçlük  çekiyor

Fas'taki kurtarma ekipleri tarafından  binaların enkazında kalanlar  kurtarmaya çalışıyor. Ekiplerin depremden sonra yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlandığı öğrenildi.

Vatandaşlara  ‘’sakin olun’’ uyarısı

Yerel kurumlar, emniyet güçleri ve sivil savunma ekiplerinin deprem nedeniyle oluşan zararın tespiti ve gerekli yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için tüm imkanlarını seferber ettiği vurgulanan açıklamada, vatandaşlar sakin olmaya ve paniğe kapılmamaya çağrıldı.

Kentte yıkım oldukça fazla

Fas Kanal 1 Televizyonu, depremin pek çok kentte hasara yol açtığı bilgisini geçti. "El-Yevm 24" haber sitesi, depremde Marakeş kentinde bazı binaların çöktüğünü belirtti. Sosyal medya platformlarında halkın deprem sonrası sokaklara çıkmasına ve binaların çöküş anlarına ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Tarihi surlar zarar gördü

Depremde Marakeş'in tarihi surlarının bir kısmının da zarar gördüğü aktarıldı. Yerel gazeteler, Fas'ta yerel saatle 23.10 sularında meydana gelen depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde hissedildiğini yazdı. Yerel basın tarafından ilk bilgilerde depremin 6,8 büyüklüğünde olduğu aktarılırken, Almanya Sismoloji Merkezi de depremin büyüklüğünü 7 olarak açıkladı.

Yaşanan en ölümcül deprem

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, ülkedeki yaşanan depremin 7 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. Fas’ta 24 Şubat 2004’te meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki Al Hoceima depreminden bu yana yaşanan en ölümcül deprem oldu.

2004’teki depremde 600’den fazla kişi hayatını kaybederken, 900’den fazla kişi yaralanmış, yaklaşık 15 bin kişi evsiz kalmıştı. Fas tarihinin en ölümcül ve en yıkıcı depremi ise 29 Şubat 1960’ta meydana gelmişti. Agadir kenti yakınlarındaki 5.8 büyüklüğündeki depremde 12 binden fazla can kaybı yaşanmış, en az 35 bin kişi evsiz kalmıştı.

Editör: Nehir Durdağı