Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. 

a5-969

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1873'ü çocuk, 1023'ü kadın olmak üzere 4 bin 700 kişinin öldüğünü, 14 bin 245 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 18 gazeteci yaşamını yitirmişti.İsrail- Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 24 Hizbullah üyesi ile biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetmişti. Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.

genel

Birçok ülkede toplanan binlerce kişi, ellerinde Filistin bayraklarıyla caddeleri ve meydanları doldurarak İsrail karşıtı protesto düzenledi.İsrail ordusunun yoğun bir şekilde bombaladığı abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan insanlık dramına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Yahudilerin yapılan sivil katliamlarına ve İsrail işgaline verilen tepkilerden en dikkat çekeni yine Yahudilerin yaptığı protestolar oldu.

ABD’yi sert dille eleştiren İsrail işgali altında ezilen Filistin halkının yanında yer alan ABD Kongre binasında da eylem yapan barış  yanlısı siyonizm karşıtı Yahudiler neden İsrail’in politikalarına karşılar ve  bu Yahudiler kimdir?

ateşkes-1ABD'de yaşayan Yahudiler

ABD ve dünyayı etkileyen toplumsal meseleleri inceleyen düşünce kuruluşu olan Pew Araştırma Merkezi'nin

2021 yılında yayımlanan 'Yahudi Amerikalılar' raporu, ABD’de yaşayan Yahudilerin dünyayı nasıl gördüğünü araştırdı.

Araştırmaya göre, Yahudilerin çoğunluğu İsrail’i önemsese bile aralarında  İsrail hükümetinin politikalarıyla aynı fikirde olmayanlar da var. Filistin meselesine gelince  Amerikalı Yahudilerin çoğunluğunun barış yanlısı olduğu belirtiliyor.

ABD'li Yahudiler barışın sağlanmasına yönelik isteklerini ABD'denin bir çok kentinde 'ateşkes' çağrıları ile gerçekleştirdikleri pankartlı eylemlerde gösterdiler.

ABD'de yaşayan yahudi aktivistlerden oluşan grup "Barış İçin Yahudi Sesi (Jewish Voice for Peace) ve "Eğer Şimdi Değilse (IfNotNow)" sloganlarıyla harekete geçti.

Sosyal medya hesaplarından  'Amerikalı Yahudiler şimdi ateşkes diyor, Filistinlilere karşı soykırımı durdurun!'  ifadesine yer vererek ABD'nin  başkenti  Washington’da toplandılar. Barış ve ateşkes sloganları ile Beyaz Saray’a yürüdüler.

16 Ekim de Beyaz Saray’ın girişini kapatıp  oturma eylemi yapmak isteyen protestocular, polis engeliyle karşılaşarak  yaklaşık olarak  15 kişi gözaltına alındı.

pankartWashington’da, 'ABD’nin ateşkes çağrısı' yapmasını talep eden yüzlerce gösterici Kongre binasına girerek oturma eyleminde bulundu.

'Eğer Şimdi Değilse' ve 'Barış İçin Yahudi Sesi Hareketi'  öncülüğünde protestocular, 'Gazze kuşatmasına son', "Siyonizm=Faşizim", "Amerikalı Yahudiler Gazze'de şimdi ateşkes diyor" yazılı pankartlar açtılar.

'Barış İçin Yahudi Sesi Hareketi'  tarafından yapılan  paylaşımda, “Binlerce ABD Yahudisi dışarıda protesto yaparken, aralarında iki düzine hahamın da bulunduğu 350'den fazla kişi içeride dua ederek direniş gösteriyor” ifadesi kullanıldı.

Yapılan  eylem polis müdahalesi ve gözaltı uygulamalarıyla son bulmasına ragmen  tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı.

ABD'li Yahudi hareketleri

'Eğer Şimdi Değilse' adındaki ABD'li Yahudi hareketi, 2014 yılında kurulmuş olmakla birlikte kuruluş amacını  “Eşitlik, adalet ve gelişen bir gelecek için topluluğumuzu örgütlemek” olarak tanımlayarak amaca Filistinlileri dahil ediyor.

Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'te devam eden İsrail işgalinin son bulmasını isteyen hareket;“Amerikan Yahudi cemaatinin, ABD hükümetiyle birlikte Filistin halkının sistematik olarak yerinden edilmesindeki rolüyle yüzleşmesinin zamanı çoktan geçti”  ifadesinde bulunuyor.

Hareket şimdilerde ateşkes baskısını sürdürmek adına  25 Ekim’de yeniden Washington’da eylem çağrısında  bulunuyor.

'Barış İçin Yahudi Sesi Hareketi ' adındaki ABD'li yahudi hareketi ise, vizyonlarını “ABD'den Filistin'e kadar tüm insanların özgürlük, adalet, eşitlik ve onur içinde yaşadığı bir dünya” şeklinde özetler.

ABD yönetimine de Siyonist yaklaşımları nedeniyle tepkili olan Siyonizm karşıtı olan bu hareket, Filistinlilerle İsraillilerin eşit haklara sahip olması ve barış içinde yaşaması gerektiğini düşünüyor.

Kongre’nin İsrail ve Filistin’deki şiddeti körüklediğine inanarak “ABD, İsrail'e daha fazla silah göndererek şiddeti körüklemek yerine daha fazla can kaybını önlemek, gerilimi azaltmak için çalışmalı”  vurgusunu yapıyor.

yahudilerGazze’de  katliamlara da sessiz kalmayan,İsrail zulmüne karşı Filistinlilerin yanında yer alan,ABD ve birçok kentte olduğu gibi Kongre’deki protestolara destek veren 'Siyonizm'  karşıtı Yahudilerin öncü isimlerinden Haham Yisroel Dovid Weiss de Filistin bayrağı önünde yaptığı bir konuşma da şu ifadede bulunarak;

“Özgür bir Filistin için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Yahudilik bu işgalin tamamen sona erdirilmesini ister” Siyonizm' in Yahudi kimliğinin bir parçası olmadığını vurguladı.

Sosyal medya hesaplarından “İsrail hükümeti 75 yıldır Filistin topraklarını yasa dışı şekilde işgal ediyor ve topluluklarına etnik temizlik uyguluyor. Şu anda Gazze, ABD'nin tam desteğiyle soykırımla karşı karşıya ve biz Yahudiler olarak suç ortaklığını reddetmek için buradayız. Soykırımı derhal sonlandırın” ifadesini  paylaştılar.

yahudi haham

Filistin'e destek veren Yahudiler 

Ultra Ortodoks Yahudiler, İbranice ismiyle Harediler, İsrail'de ve dünyanın dört bir yanında karakteristik kıyafetleriyle kolayca tanınıyor. Diğer adıyla Harediler veya Tevrat Yahudileri, Siyonizm karşıtı olmaları ve İsrail Devleti’nin varlığını reddetmeleriyle tanınıyor.

Dış görünüşleri genellikle giydikleri siyah kıyafetler ve saçlarının favori kısımlarını uzatmaları

İsrail'deki Haredi Yahudilerinin büyük çoğunluğu Batı Kudüs'teki Meaşerim Mahallesi'nde ve başkent Tel Aviv yakınlarındaki Bney Brak kentinde yaşıyor.

ultra yahudi

Çok sayıda çocuk sahibi oldukları için nüfusları hızla artan Haredileri İsrail Meclisinde temsil eden Birleşik Tevrat ve Şas isminde iki parti bulunuyor. Her iki parti de mecliste muhalefette yer alıyor.

Laik Yahudilerle aralarında birçok konuda görüş ayrılığı olan ve toplumun geri kalanına entegre olmayı büyük oranda reddeden Haredi Yahudilerin çoğu, orduda dinlerini yaşayacak uygun ortam bulunmadığı gibi gerekçelerle askerlik yapmayı da reddediyor.

Batı Kudüs'te Haredilerin yaşadıkları Meaşerim Mahallesi'nde Haredi erkekler, siyah kıyafetleri, cübbeleri, kipa ve şapkaları, zülüfleri ve pantolonlarının kenarlarından sarkan püskülleri ile dikkati çekiyor.

Google'dan "115. yaş" Doodle'ı: Sedad Hakkı Eldem kimdir? Google'dan "115. yaş" Doodle'ı: Sedad Hakkı Eldem kimdir?

Siyonizm’i ve İsrail Devleti’nin varlığını tümüyle reddeden Ultra-Ortodoks Yahudiler diğer isimleriyle Harediler veya Tevrat Yahudileri, dini inançları gereğiyle İsrail Devleti’nin ancak Mesih dünyaya geldiğinde kurulacağına inanarak İsrail’in Mesih gelmeden önce kurulmasının gayrimeşru olduğuna, bunun savaşlara ve teröre yol açtığı inancına sahipler 'Siyonizm' onlara göre bir din olmadığı gibi  Yahudilikle de hiçbir ilgisi olmadığını düşünüyorlar. 

Siyonizm'e karşı oldukları gibi İsrail'in Filistin işgaline de şiddetine de karşılar.


 

 

Editör: Nehir Durdağı