Hani derler ya durup dururken; “Eniştem beni niye öptü” diye. O misal… Emperyalist batı güdümlü sömürgecilerin uşağı kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan, Fitch notumuzu düşürdü! Zamanlaması anlamlı. Tam S-400 sevkiyatının başladığı günde. Türkiye 15 Temmuz ABD güdümlü darbenin def edilmesini kutlarken, S-400 hava savunma sistemi ile göklerin güvenliğini aldığını dünyaya ilan ederken, batı piyonu Fitch'ten acil koduyla ajanslara bir not düştü; “Türkiye’nin kredi notunu düşürdük. BB olan not görünümü BB eksiye döndürdük.” 

Aferin size! Aceleniz neydi? Niye bu günü seçtiniz? Not düşürmek için bir mesaj mı vermeye çalışıyoruz! Uşağı olduğunuz emperyalist, sömürücü kapitalistlerin postacılığını mı yapıyorsunuz! 

TALİMATLI BİR NOT DÜŞÜRME Mİ!

Neymiş gerekçesi Bay Fitch'in; “Merkez bankasının başkanının değiştirilmesi. Ekonomide beklenen büyümenin gerçekleşmemesi. Enflasyonun düşürülememesi. S-400 alımının yaptırım riski taşıması”. Günaydın… Efendiler bu sıraladığınız gerekçeler zaten bilinenler. Bilinenlerin tekrarı. Sizden bilinmeyenleri söylemenizi beklerdik. Farklı gerekçeler ileri sürseydiniz. Daha derin analizlerle biraz inandırıcı olsaydınız. Belki biz de size ciddiyetle bakar, “Haklısınız” derdik. Ama diyemiyoruz… Maalesef. Aklımıza, patronlarınızın talimatı ile bu notu düşürdüğünüz gelmiyor değil! 

BATI UŞAKLARI 

İşin özüne gelirsek. Kredi derecelendirme kurumları batı tandanslı kurumlardır. Öyle ABD, Almanya, Fransa türü ülkelerin notları ile pek ilgilenmezler. İlgilenseler bile bu sanal bir ilgilenmedir. Onların hedefinde batılıların menfaatleri ile stratejik hedefleri ile ters düşen ülkeler vardır. Rusya gibi, İran gibi Çin gibi, Kore gibi. Bu ülkelerin ekonomilerinde küçük bir sallantı gördüklerinde anında sıfırı basarlar. Ve ağa babalarına şirin görünürler. Aynı Türkiye'de olduğu gibi. 

AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATALIM 

Birileri har vurup harman savursa da, ekonomik olarak ayağını yorganına göre uzatmasa da, Türkiye Cumhuriyeti zengin bir ülkedir. Ekonomisi dünyanın en zengin 20 ülkesi arasındadır. Küçük bir örnek vereyim. Şu Yunanistan'a bir bakın. AB fonları ile ayaktalar. Yeyip-içip yan gelip yatıyorlar. Turizmden başka adam gibi gelirleri yok. Ama bu batık Yunanistan'ın bile kredi derecelendirme notu Türkiye'nin çok üzerinde. Bu örnek bile kredi derecelendirme kuruluşlarının ne kadar tek yanlı olduğunun basit bir göstergesi. Tabii bunlar kredi derecelendirme kuruluşlarına eleştirilerimiz. Ülkemizi yönetenlerle ilgili yansız bazı eleştirilerimiz olacak tabii. Merkez Bankası'nın başkanının görevden alınması dünyada ki, garip üç beş ülkede olduğu gibi bize pek yakışmadı. Birileri de bunu kullanıyor. Ve artık bu sıcak para konusuna, gereksiz borçlanmaya ayrıca olmayan bütçe ile yatırımlar yapmaya son vermemiz gerekiyor. Suriyeliler ise ayrı bir facia. Olması gereken ayağımızı yorganımıza göre uzatmadır. O zaman batılı bu tür uşaklara da koz vermemiş oluruz.