Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce  vermek daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir. Şafii mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. 

Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır. Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük iki öğün normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usulüne anne, baba, dedeler ve nineler, fürûuna, çocuk ve torunlar ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır. Fitre, borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman'a vaciptir. Bireyin fitre ile mükellef olması için öngörülen zenginlik ölçüsü, zekatta aranan nisaptır. Ancak fitrede zekat için öngörülen, malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmamaktadır.

DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA FİTRE VERİLİR Mİ..

Doğmamış çocuğun fitresini vermek gerekmez. İslam fıkıh ansiklopedisine göre, bayram gecesi güneş doğmadan önce fitresini vermek vaciptir.

KİMLERE FİTRE VERİLMEZ..

Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, Oğul, oğlan çocukları, kız,kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, Müslüman olmayanlara, Karı koca birbirlerine zekat veremez.