Şehir içi ulaşım sistemleri hızla dijitalleşirken, kavşaklarda fark edilen bazı yeni teknolojiler sürücülerin merakını artırıyor. Özellikle trafik ışıklarının üzerinde görülen küçük siyah kutular birçok kişi tarafından ceza yazan gizli kameralar sanılıyor. Ancak gerçek bambaşka. Bu cihazlar aslında şehir trafiğini daha akıllı hale getirmek için geliştirilen yeni nesil radar sensörleri.
Uzmanlara göre bu sistemler, hem trafik akışını hızlandırmayı hem de gereksiz bekleme sürelerini azaltmayı hedefliyor.
Trafik lambalarının üstüne yerleştirilen bu cihazlar “Multi-Lane Radar (MLR)”, yani çok şeritli radar sensörü olarak biliniyor. Yapay zeka destekli çalışan sistem, mikrodalga sinyalleri kullanarak kavşaktaki araçları gerçek zamanlı analiz ediyor.
Radar sensörleri;
Araç sayısını
Araçların hızını
Işığa olan mesafeyi
Şerit bazlı trafik yoğunluğunu
milimetrik hassasiyetle ölçebiliyor. Böylece trafik yönetim merkezleri kavşaklardaki durumu anlık olarak değerlendirebiliyor.
Eskiden kavşaklarda araç tespiti için asfaltın altına yerleştirilen indüktif döngü sensörleri kullanılıyordu. Ancak yol çalışmaları, asfalt bozulmaları ve teknik arızalar bu sistemlerde sık sık hatalara yol açıyordu.
Yeni radar teknolojisi ise yol yüzeyine müdahale gerektirmiyor. Direk üzerine yerleştirilen sensörler sayesinde araçların tipi, konumu ve hareketi çok daha doğru şekilde algılanabiliyor.
Sistemlerin en önemli avantajlarından biri, sürücülerin sıkça şikayet ettiği “boş yolda kırmızı ışıkta bekleme” sorununu azaltması.
Radar sensörleri:
Yolda araç yoksa kırmızı ışık süresini kısaltıyor
Trafiğin yoğun olduğu yöne daha uzun yeşil ışık veriyor
Bu sayede trafik ışıkları gerçek zamanlı olarak uyum sağlıyor. Trafik mühendisleri, bu teknolojinin kullanıldığı bölgelerde sürücülerin yeşil ışığa denk gelme oranının yaklaşık %70’e çıktığını ifade ediyor.
Yeni nesil radar sistemleri sadece otomobilleri değil, yayaları ve bisikletlileri de algılayabiliyor. Kavşaktaki yaya yoğunluğu veya yaklaşan bir bisikletlinin hızı analiz edilerek trafik ışığının sırası otomatik şekilde değiştirilebiliyor.
