Ceza davaları soruşturma ve kovuşturma aşamalarından oluşmakta olup, ağır ceza avukatı gerekli tüm savunma işlemlerini yerine getirir.

Ceza Mahkemesinde Tutuksuz Olarak Yargılanıyorum Davaya Katılmazsam Olumsuz Bir Durum Olur Mu?

Ceza hukukunda öncelik olarak tutuksuz yargılama yapılması esastır fakat delil durumuna ve suçun ağırlığına istinaden yargılanan sanık hakkında tutuklama kararı çıkabilir. Tutuksuz olarak yargılanan kişilerin herhangi bir hak kaybına uğramaması için duruşmalara katılıp davalarını takip etmelerini tavsiye ederiz.

Ceza mahkemelerinde yargılama açıldığında sanığın mutlaka ifadesinin alınması zorunlu olduğu için tutuksuz yargılanan kişi mutlaka duruşmada ifade vermesi gerekir. Tutuksuz olarak yargılanan sanık ifadesinin alınması için çağrıldığı ceza mahkemesine gitmezse hakkında yakalama kararı çıkarılır.

Sanık yakalanıp yargılandığı ceza mahkemesinde ifadesi alındıktan sonra başka bir suçtan yakalaması veya tutuklanması yok ise derhal serbest bırakılır. Bu aşamalarda müvekkillerimizin mağdur olmaması için u durumlara hiçbir şekilde izin vermeden müvekkillerimize derhal bilgi verilir ve müvekkili temsil eden ağır ceza avukatı olarak ceza mahkemelerinde gerekli savunmalar en iyi şekilde yapılmaktadır.

Ceza Mahkemelerinde Yargılanıyorum Tutuklanır mıyım?

Bu durum yargıladığınız suç fiilinin ağırlığına bağlıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ceza hukukunda tutuksuz yargılanma esastır. Suç fiilinde hakkınızda yurt dışına kaçma tehlikesi, delil karartma şüphesi var delil durumu aleyhinize ise suç fiilin alt sınırı yüksek ise tutuklanarak cezaevine gönderebilirsiniz.

Tutuklu dosyalarda çok deneyimli ve uzman ağır ceza avukatları tarafından gerekli savunma işlemlerini yapılması çok önemlidir.

Tecrübeli Ağır Ceza Avukatının Farkı Nedir?

Ağır ceza avukatı resmi bir ünvan olmamakla birlikte yıllardır sadece ağır ceza davalarına bakan başka davalar kabul etmeyen bu alanda başarı sağlamış ve tanınmış avukatlara saygıdan ötürü ağır ceza avukatı ismi verilmektedir. Bu sebeple sadece ağır ceza davalarına bakan ceza hukuku alanında uzmanlaşmış özverili ve deneyimli kadrodan oluşan kurumsal hukuk büroları ile çalışmak her zaman ceza davalarında yargılanan sanıklar için çok büyük avantaj olmuş, tutuklanmaktan ve cezaevine girmeden yargılanması tamamlanmaktadır.

Ceza Mahkemelerinde Yargılanıp Ceza Aldım. Aldığım Cezaya İtiraz Hakkım Var Mı? İtiraz Süresi Kaç Gündür?

İlk derece mahkemeleri olan Ağır ceza mahkemeler, Asliye ceza mahkemelerinde aldığınız cezanın tefhiminden (kararın duruşmada sanık veya vekilinin yüzüne okunması) veya sanık karar duruşmasına katılmamış ise gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 7(Yedi) gün içinde üst mahkemeye itiraz hakkı vardır.

Ceza Davalarında Hangi Aşamalar Vardır. Ceza Davası Avukatı Bu Aşamalarda Müvekkilini Hangi Sıfatlar ile Temsil Eder?

Ceza davalarında soruşturma ve kovuşturma aşaması olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Ceza davalarında ilk aşama olan soruşturma aşamasında soruşturmaya konu olan suçun işlenip, işlenmediğine dair savcılık tarafından soruşturma(araştırma) başlatılır.

Soruşturma aşamasında suçun işlenip, işlenmediğine dair gerekli araştırma işlemleri savcılık emri ile kolluk kuvvetleri(polis) tarafından gerçekleştirilir, soruşturma aşamasında savcılık emri ile polis şüpheliyi, müştekiyi, olaya şahit olan kişilerin ifadesini alabilir. Bu aşamada kolluk tarafından alınan ifadeler savcılık tarafından yeterli değil ise ilgili soruşturma savcısı şüpheliyi, müştekiyi, olaya şahit olan tanıkları da sorgulayabilir.

Ceza davası avukatı, soruşturma aşamasında şüpheli müdafii veya müşteki vekili olarak müvekkilini temsil eder. Polis ifade alma işleminde ve savcılık sorgu sırasında müvekkilinin yanında bulunarak ceza avukatı olarak müvekkilini temsil eder.

Soruşturma aşamasında suçun işlendiğine dair yeterli delil elde edilemez ise savcılık iddianame düzenlemez. Kovuşturmaya yer olmadığına dair takipsizlik kararı verir. Soruşturma aşamasında yeterli delil var ise savcılık ceza davası açılmasının talep etmek için iddianame düzenler ve ilgili ceza mahkemesine gönderir.

Mahkeme iddianameyi kabul ederse ceza davasında kovuşturma aşaması başlar. İlgili ceza mahkemesi iddianameyi kabul etmez ise eksikliklerin giderilmesi için ve düzeltilmesi için geri gönderir. Geri gönderilen iddianame de eksikler giderilip tekrar ilgili ceza mahkemesine gönderilir ve iddianamenin kabul edilmesi ile kovuşturma safhasına geçilir.

Ceza Davalarında Kovuşturma Aşaması Nedir?

Ceza davalarında kovuşturma aşaması ilgili ceza mahkemesinin (Ağır ceza mahkemesi, asliye ceza mahkemesi, çocuk ceza mahkemesi) duruşma safhasına geçildiği evredir. Bu aşamada yapılan duruşmalarda Sanık, müşteki ve olaya şahit olan tanıkları ceza mahkemesi hakimi sorgular.

Savcılık soruşturma işlemleri ilk aşama olan soruşturma evresinin bitmesi ile sona ermiştir. Ağır ceza mahkemelerinde biri başkan olmak üzere 3(üç) hakim ve bir savcı bulunmaktadır. Asliye ceza mahkemelerinde ise tek hakim bulunur.

Kovuşturma aşamasında tüm sorgu ve tüm işlemler ceza mahkemesi hakimi tarafından yerine getirilir. Kovuşturma aşamasında sorgu işlemleri ve sanık müdafii olan ceza avukatının veya müşteki vekili olan ceza davası avukatının beyanları ve savunmaları alınıp, tüm eksiklikler giderildikten sonra Ağır ceza mahkemesindeki duruşma savcısı mütalaasını açıklar, sanığın cezalandırılmasını veya beraatini isteyebilir.

Asliye ceza mahkemesindeki duruşmalarda duruşma savcısı bulunmaz. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi savcılığın mütalaasına bağlı değildir. Asliye ceza mahkemesi hakimi de iddianameye bağlı değildir. İlgili Ceza Mahkemesi hakimliği gerekli kararı kanuna uygun ve gerekçeli şekilde karar verir.

Gerekçeli karara şüpheli, şüpheli ceza avukatı, Cumhuriyet Savcılığı, müşteki, müştekinin ceza davası avukatı itiraz etmezse karar kesinleşir. Kovuşturma aşaması sona erer.

Editör: Haber Merkezi