Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyeliği'ne Merve Kavakçı getirildi.

Resmi Gazete'deki kararnamede, şu ifadelere yer verildi:

"Dışişleri Bakanlığı'nda açık bulunan Dış Politika Danışma Kurulu Üyeliğine, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3.üncü maddeleri gereğince Merve Safa KAVAKCI atanmıştır."

MERVE KAVAKÇI KİMDİR?

19 Ağustos 1968’de Ankara’da doğdu.  TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. Burada iki yıl okuduktan sonra başörtüsü yasağı nedeniyle okuldan ayrıldı. ABD’ye giderek Texas Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldı. 

ABD’den Türkiye’ye döndükten sonra, 1994 yılında Refah Partisi’ne katıldı ve kadın kollarında çalıştı. Refah Partisi’nin kapatılmasından sonra 1999 yılında Fazilet Partisi İstanbul milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı, İstanbul milletvekili olarak seçildi. 2 Mayıs 1999’da, Yüksek Seçim Kurulu’ndan mazbatasını alan, Kavakçı 21. Dönem 1. Yasama yılı birinci birleşime katıldığı sırada DSP’li milletvekilleri tarafından protesto edildi. And içme törenini yapamadan meclis salonundan çıkartıldı. Türkiye’nin Houston Başkonsolosluğu’nun ABD Dallas Göç ve Vatandaşlık Bürosundan temin ettiği belgelere göre 2 Mayıs 1992 tarihinde Green Card’a hak kazandığı, 5 Mart 1999 tarihinde ise yemin ederek ABD vatandaşlığına geçtiği dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından açıklandı.

ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için Kavakçı, 13 Mayıs 1999'da Türk vatandaşlığından çıkartıldı. 13 Ekim 1999’da yurtdışına çıkış yasağı konuldu ve Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Ekim 1999 gecesi, Kavakçı’nın evinde arama yaptı. 1999 yılında ABD’ye yerleşen Kavakçı, 3 Temmuz 2017'de tarihinde tekrar Türkiye vatandaşlığına alındıktan sonra 25 Kasım 2017'de Türkiye'nin Kuala Lumpur (Malezya) Büyükelçiliği'ne atanmıştı.

Daha sonra merkeze çekilen Kavakçı'nın yeni görevi Dışişleri Bakanlığı Danışma Kurulu üyeliği oldu.

Editör: Haber Merkezi