Farklı alanlarda veya farklı nedenlerden dolayı idari mahkemesinde dava açmak mümkündür. Bu kapsamda idari davalar farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Polis okulu mülakat davalarından memur davalarına ve meslekten ihraç gibi davalar gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte eğer idari anlamda bir ceza aldıysanız bunun iptali için de dava açmanız muhtemeldir. Tüm bu sürecin hepsi idari davalar kapsamında sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır. Bu esnada idaripara cezası iptali için dava başvurusu en çok karşımıza çıkanlar arasında yer almaktadır.

İdare hukukuna konu olan davalar için idari dava avukatı bulabilmeniz mümkündür. Yine de bu esnada davaların ilerleme sürecinde nasıl bir yol izlenildiğini bilmeniz gerekir. İdari dava avukatınız ile eş zamanlı bir çalışma sürdürerek dava hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara erişim sağlayabilirsiniz. 

İdari davalar özel hukuk davalarından farklı olarak kendi usul kanununa tabidir. Tüm iptal davaları ile tam yargı davaları bu kanunda yer alan maddelere uygun olarak yönetilmeli ve kararlar da bu kanunda yer alan usuli hükümlere göre belirlenmelidir. Bu kanun 2577 sayılı idari yargılama usulü kanunudur.

İdari Para Cezasını İptal Ettirme

Çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak idari para cezası alabilirsiniz.

Bunlar, idari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan iptal davaları,

İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davaları,

Kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalardır.

Bu kapsamda idari para cezasının nasıl iptal edilmesi gerektiği de merak edilmektedir. Özellikle de daha öncesinde hiçbir idari davayla ilgilenmemiş biriyseniz, bu ceza sürecinin işleyişini merak edebilirsiniz. Belirtmeliyiz ki idari para cezası iptali için öncelikle bir idare dava avukatı ile anlaşma sağlamanız gerekmektedir. Bu sayede idari dava avukatı ile tüm sorumluluklarınızı, haklarınızı öğrenebilirsiniz.

Sahip olduğunuz bilgi birikimi kapsamında dava sürecinde kendinizi avukatınızla beraber daha iyi savunabilirsiniz. Bu bağlamda mevcut olan para cezasının değerlendirilmesini sağlayabilir, para cezasından kurtulabilirsiniz.

İdari Dava Dilekçesinde Neler Bulunmalıdır?

İdari dava dilekçelerinde bulunması gerekenler sırasıyla;

Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri ile gerçek kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,

Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller,

Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi yer almalıdır. Aksi durumda mahkeme otuz gün içinde uygun şekilde yeniden düzenlenecek ve noksanlıkların tamamlanması ile yeniden dilekçe verilecek şekilde dilekçeyi reddedecek ve kişi 30 gün içinde tekrar başvuru yapmak zorunda kalabilecektir. Fakat unutulmamalıdır ki idari dava dilekçesi reddedilmesi üzerine, yeniden verilen dilekçelerde aynı yanlışlıklar yapıldığı takdirde dava reddedilecektir.

Editör: Haber Merkezi