Kamu ihale avukatı 4734 sayılı kanunlar çerçevesinde hareket ederek ihale süreçlerinin en doğu şekilde yönetilmesini sağlamaktadır. Bu süreçlerin doğru bir biçimde yönetilmesi adına belirli prosedürlerin uygulanması gerekmektedir. Kamu ihale avukatları tam olarak bu noktada devreye girerek ihalelere giren ya da girmeyi düşünen müvekkillerine yardımcı olmaktadır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu incelendiği zaman bu kanun içerisinde farklı şartname ve mevzuatlar yer almaktadır. İhaleler hakkında sorunlarının çözümlerine ulaşmak isteyen kişilerin de bu kanun çerçevesinde hareket etmeleri gerekmektedir. Bu durum karşısında hukuki açıdan destek almak önemli ölçüde fayda sağlamaktadır.

Kamu ihalesi avukatları, kamu ihaleleri konusunda pek çok farklı görevi üstlenmektedir. Genel anlamda bakıldığı zaman ihalenin en başından en sonuna kadar olan tüm süreç içerisinde hukuki gereklilikleri yerine getirmektedir. Aynı zamanda ihale sonrasında da taraflar arasında yapılan sözleşmenin şartlarının uygulanıp uygulanmadığı kontrolünü de gerçekleştirmektedir. Böylelikle de hem ihale esnasında hem de sonrasında gerekli olan tüm hukuki desteği sunmaktadır.

Kamu İhale Avukatı Görevleri Nelerdir?

İhale avukatı kamu ihaleleri kapsamında pek çok görevi üstlenmektedir. İhalelerin başlangıcından en sonuna kadar ve sonrasındaki süreçler esnasında da müvekkillerine gereken hukuki desteği sunmaktadır. 4734 sayılı kanun çerçevesinde ilerleyen ihale avukatlarının görevleri genel anlamda şu şekilde sıralanmaktadır;

1. İhalede komisyon karını şikayet etmek
2. İhaleden değerlendirme dışı olunması durumunda şikayette bulunmak
3. Kamu ila kurumu kapsamında şikayet etmek
4. İhaleden yasaklık kararının iptal davası ile ilgilenmek
5. Kamu ihale korumu aleyhine temyiz başvurusunda bulunmak
6. İhale ilanını şikayet etmek
7. İhale dokümanını şikayet etmek
8. Aşırı düşük teklif savunması hazırlamak
9. İhale komisyon kararını şikayet etmek

Belirtilen tüm bu durumlar için ihaleye giren ya da girmeyi düşünen kişilerin ihale avukatlarından gereken hukuki desteği almaları gerekmektedir. Bu kişiler ile birlikte ihale süreçlerinin en sorunsuz şekilde yönetilmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda ihaleler hakkında hukuki desteğe ihtiyaç duyan kişilerin ihale avukatı seçimlerini de son derecede hassas biçimde yapmaları gerekmektedir. Bu kimselerin kesinlikle yeterince bilgili, bu konuda uzman ve tecrübe sahibi olmaları gerekmektedir. Özellikle de büyük projeler için bu durum oldukça hassas olmaktadır.

Kamu İhale Avukatı Neden Gerekir?

Kamu ihale avukatı olması durumunda insanların ihale süreçlerini yönetmeleri çok daha kolay bir biçimde gerçekleştirilmektedir. İhale süreçleri esnasında gereken pek çok hukuki prosedür bulunmaktadır. Bu prosedürlerin eksiksiz ve doğru bir biçimde yerine getirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ihaleler hakkında diğer konularda da gereğinin yapılması önem taşımaktadır. İhale avukatı ile birlikte bu süreç içerisinde hareket eden firmalar, sorunsuz bir biçimde başarıya ulaşabilmektedir. Ancak bu noktada ihale avukatı seçimine de önem verilmesi gerekmektedir.

Editör: Haber Merkezi