Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine altı aydan az bir süre kala hem siyasi partiler hem de kamuoyu araştırma şirketleri çalışmalarını hızlandırdı. 

İktidar partisi AK Parti ve ittifak ortağı MHP, uzunca bir süredir cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan ismi üzerinde uzlaşmış durumda. 

Muhalefet kanadında ise başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olmak üzere birçok isim öne çıksa da, henüz resmi olarak açıklanmış bir aday yok.

Bu nedenle özellikle 2022 yılı başından bu yana yapılan anketlerde Erdoğan'ın karşısına varsayım olarak yukarıda bahsini geçirdiğimiz isimler konuyordu ve mevcut cumhurbaşkanı, birçok ankette dört siyasetçiye karşı da kaybediyordu. 

Son anket, MetroPOLL Araştırma Şirketi'nden geldi. Bu çalışmada herhangi bir karşılaştırma yapılmadı. Katılımcılara doğrudan "Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa ve Erdoğan yeniden aday olsa, sizce seçimi kazanır mı?" sorusu yöneltildi.

Kasım 2022'de yapılan ankette sonuçlar şöyle şekillendi:

- Kesinlikle kazanır: Yüzde 19.9

- Kazanır: Yüzde 29.3

- Kazanamaz: Yüzde 30.4

- Kesinlikle kazanamaz: Yüzde 11.5

- Fikrim yok/ Cevap yok: Yüzde 8.9

Sonuçlar toplandığında Erdoğan'ın kazanabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 49.2; kazanamayacağı yönünde görüş beyan edenlerin oranı ise yüzde 41.9 oluyor.

Editör: Haber Merkezi