İstanbul
Parçalı bulutlu
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GENEL Türkiye'nin en ünlü peynir markası da listede! Büyük skandal ortaya çıktı

Türkiye'nin en ünlü peynir markası da listede! Büyük skandal ortaya çıktı

Peynir ürünlerinde büyük usulsüzlük ortaya çıktı; Bakanlık denetimlerinde Eker dahil bazı markaların içeriklerinin etikete uygun olmadığı belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güncellediği taklit ve tağşiş listesi, gıda güvenliği konusunda dikkat çeken yeni detayları ortaya çıkardı. Yapılan son denetimlerde, tüketicilerin güvenle tercih ettiği bazı süt ürünlerinde ciddi uygunsuzluklar tespit edildi. Özellikle peynir ürünleri üzerinden ortaya çıkan bu tablo, hem sektör hem de vatandaş nezdinde endişe yarattı.

Denetimler Sıkılaşıyor: Uygunsuz Ürünler Tek Tek Açıklanıyor

Bakanlık ekipleri, piyasada satışa sunulan ürünleri düzenli olarak laboratuvar ortamında analiz ediyor. Bu kapsamda ürünlerin içerikleri, etiket bilgileri ve üretim standartları detaylı şekilde inceleniyor. Elde edilen bulgular doğrultusunda mevzuata aykırı ürünler kamuoyuyla paylaşılırken, tüketicilerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Son güncellemeyle birlikte guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinde yayımlanan listeye yeni firmalar ve ürünler eklendi. Açıklanan veriler, özellikle süt ve süt ürünleri kategorisinde dikkat çekici ihlaller olduğunu gözler önüne serdi.

Eker Süt Ürünleri Listede Yer Aldı

Listenin en çok konuşulan başlıklarından biri ise Türkiye’nin bilinen markalarından Eker Süt Ürünleri oldu. Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilen “Eker Tam Yağlı Beyaz Peynir (1000 g)” üzerinde yapılan analizler, ürünün etiketinde belirtilen yağ oranını karşılamadığını ortaya koydu.

“Tam yağlı” ifadesiyle satışa sunulan peynirin, yasal sınırların altında yağ içermesi, ürünün tağşiş kapsamına alınmasına neden oldu. Bu durum, tüketici güveni açısından önemli bir kırılma olarak değerlendiriliyor.

Kaşar Peynirinde Yönetmeliğe Aykırı Katkı

Denetimlerde öne çıkan bir diğer çarpıcı detay ise Balıkesir merkezli Özışık Süt Ürünleri’ne ait kaşar peynirinde tespit edildi. Yapılan incelemelerde, “tam yağlı taze kaşar peyniri” olarak satılan üründe mevzuata aykırı şekilde eritme tuzu kullanıldığı belirlendi.

Gıda mevzuatına göre eritme tuzu içeren ürünlerin “kaşar peyniri” adıyla satılması yasak. Bu tür ürünlerin “eritme peyniri” olarak etiketlenmesi gerekiyor. Ancak bu kurala uyulmaması, doğrudan gıda hilesi kapsamında değerlendirildi.