Turizm sektörünü etkileyen çeşitli parametrelerin bulunduğunu, bu parametrelerin bir arada değerlendirilmesinin önemli olduğunu belirten Yusuf Yamanlar, “Ekonomik unsurlar, küresel olaylar ve daha fazlası; sektörü doğrudan etkileyen parametreler. Yerli turistler için ekonomik unsurlar çok önemli. Bunun yanı sıra küresel olaylar, yabancı turistlerin ülkeye gelmesinde çeşitli sorunlara neden olabilmekte.” ifadelerinde bulundu.

Turizm sektöründe çeşitli yatırımlarda bulunan ve farklı projeler içerisinde yer alan Yusuf Yamanlar turizm sektörünü doğrudan etkileyen parametreler hakkında açıklamada bulundu: “Türkiye için turizm sektörü, ekonominin atardamarı vaziyetinde. Doğal ve tarihi güzelliklere sahip olduğumuz için özellikle yurt dışından her yıl, binlerce turist ülkemize geliyor. Fakat bazı küresel problemler, turistlerin gelmesine engel teşkil edebilmekte. Rusya-Ukrayna krizi bunlardan bir tanesi. Bunun yanı sıra pandeminin de bu anlamda olumsuz bir etkide bulunduğunu söylemek olanaklı. Yerli turistler için de çeşitli parametreler mevcut. Turizm talebini etkileyen en önemli husus, ekonomik unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Gelir, fiyat düzeyi gibi faktörler; insanların ülke içerisinde seyahatine kısıtlamalar koyabiliyor. Bu ise turizmin bu durumdan etkilenmesine neden oluyor.”

Ekonomik Unsurlar, Özellikle Yerli Turistleri Oldukça Fazla Etkiliyor

Ekonomik unsurların turizmi derinden etkilendiğini belirten Yusuf Yamanlar konu hakkındaki açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Biliyorsunuz insanların gelirleri, konaklama alanlarının fiyatları ve daha pek çok husus; yerli turistleri etkiliyor. Özellikle pandemi döneminde çeşitli iş yerlerinin geçici süreliğine kapanması, buralarda çalışan insanların gelir-gider dengelerinin bozulmasına neden oldu. Bu ise özellikle yaz aylarında yapılan seyahatler ve konaklamaları olumsuz bir şekilde etkiledi. Turizm sektörünün en önemli kollarından biri de yerli turistlerdir. Yerli turistlerin yaşadıkları sorunlar, sektörün olumsuz anlamda etkilenmesine neden oldu.”

Küresel Olaylar, Turizm Sektörünün Temel Etkileyicilerinden Biri

Küresel çaptaki olayların sektörü olumsuz etkileyen faktörlerden bir diğeri olduğunu belirten Yusuf Yamanlar, “Son dönemlerde Rusya-Ukrayna krizinin turizm açısından çok büyük olmasa da olumsuz etkilerinin olacağını söyleyebilirim. Yabancı turist ülkeye döviz girmesini sağladığı için yabancı turistlerin sayısının azalması, birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Sektöre yapılan yatırımlar ile yaşanabilecek olumsuzlukları minimuma indirmek olanaklı.” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.