Cable araştırma şirketinin geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2019 Yılı Dünya Genişbant İnternet Hızı” sıralamasında dikkat çekici noktalar bulunuyor. 207 ülkenin yer aldığı araştırmada dünyada en yüksek internet hızına sahip olan ülkenin Tayvan olduğu görülüyor. Avrupa’da 1. sırada İsveç’in bulunduğu listede Türkiye 102. sıraya gerilemiş durumda.

Rapora göre Türkiye’nin ortalama internet hızı ise son üç yılda kademeli olarak artış gösterdi ve 2017 yılında 3.96 Mbps, 2018 yılında 4.90 Mbps olarak ölçülen bu oran 2019 yılında 5.27 Mbps olarak hesaplandı. Bu artışa rağmen sıralamada geriye düşen Türkiye’nin; yüksek bir internet hızına sahip olması için temel şart olan fiber altyapıya daha fazla yatırım yapması gerekiyor.

Konu hakkında açıklama yapan Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olarak bu sıralamayı hak etmediğini vurguluyor. Arıak’a göre düşük internet hızı başta ülke ekonomisi olmak üzere e-ticaret, sosyal ticaret gibi pek çok alanda olumsuz bir etki yaratıyor.

Bizce de ülke olarak ileri gitmemizin anahtarlarından biri yüksek hızlı internet. Bu konuda dünya genelinde 102. sırada olan bir ülkenin teknolojide ilk sıralarda yer alması beklenebilir mi? Cevabı hepimiz biliyoruz… İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle...