Venezuela’da Pazar günü seçmenlerin yüzde 95’i Essequibo bölgesinin topraklara katılması hakkındaki referandumda “evet” oyu kullanmıştı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Salı günü meclis toplantısında, tartışmalı bölgenin de yer aldığı Venezuela'nın yeni haritasını göstermiş ve bölgede yaşayanlara Venezuela vatandaşlığı verileceğini belirtmişti.

Malezya'da 2 askeri helikopter havada çarpıştı:10 ölü Malezya'da 2 askeri helikopter havada çarpıştı:10 ölü

Haritanın ülkedeki tüm okullara ve kamu binalarına dağıtılacağını ifade eden Maduro, bölgenin savunması için bir yüksek komisyon kurulması konusunda kararname imzalamıştı.

Brezilya, Venezuela’daki referandumdan evet oyu çıkmasının ardından ülke ile olan sınırına asker konuşlandırdığını açıkladı. Brezilya ordusu tarafından yapılan açıklamada, Roraima eyaletinin başkenti Boa Vista'daki asker sayısının arttırıldığı ve bölgeye zırhlı araçlar gönderildiğini belirtti.

Maduro, devlet petrol şirketinden ise bölgede çalışma yapılması için lisans çıkarılmasını talep etmişti.

Guyana Venezuela’nın adımlarını “varoluşsal bir tehdit” ve ilhak olarak nitelendirmişti.
Venezuela 19. yüzyıldan bu yana tartışmalı bölge olan Essequibo üzerindeki iddialarını son yıllarda denizde petrol ve gaz rezervlerinin keşfedilmesinin ardından gündeme getirmişti.

Editör: Nehir Durdağı