İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÖZDEN KAÇMASIN 2. el otomobilde 6 ay 6 bin kilometre kuralı uzatıldı

2. el otomobilde 6 ay 6 bin kilometre kuralı uzatıldı

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil piyasasında uygulanan "6 ay 6 bin kilometre" kuralı ile ilan kısıtlamasının 1 Ocak 2027 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı. Bakanlık, düzenlemelerin spekülatif fiyat artışlarını önlemede etkili olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı piyasasına yönelik uygulanan "6 ay 6 bin kilometre" kuralı ile ilan kısıtlamasının süresini uzattı. Buna göre sıfır araçların ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılmasını engelleyen düzenleme 1 Ocak 2027'ye kadar yürürlükte kalacak.

Amaç fiyat artışlarını önlemek

Bakanlık açıklamasında, düzenlemelerin otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışlarını engellemek, stokçulukla mücadele etmek ve piyasa dengesini korumak amacıyla sürdürüldüğü belirtildi. Uygulamaların tüketici mağduriyetlerini azaltmada önemli katkı sağladığı ifade edildi.

Milyonlarca liralık ceza kesildi

Denetimler kapsamında "6 ay 6 bin kilometre" kuralını ihlal eden yetkili bayi ve galerilere toplam 54 milyon lira idari para cezası uygulandı. İlan kısıtlamasını ihlal eden kişi ve işletmelere ise yaklaşık 116 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.

Kayıt dışı satışlara yakın takip

Bakanlık, yetki belgesi olmadan yılda üç ve üzeri araç satışı yapan kişi ve işletmelere yönelik denetimlerin de süreceğini vurguladı. Bu kapsamda noterler aracılığıyla satışların engellenmeye devam edeceği belirtildi.

Denetimler sürecek

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasasında adil rekabet ortamının korunması ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi amacıyla denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.