Kadıköy Belediye Meclisi’nde AK Partili Meclis Üyesi Elif Lale Bilgili’ye yönelik sözleri nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Kadıköy Belediyesi Meclis 1. Başkanvekili Ahmet Kurtuluş, yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün imza şartıyla serbest bırakıldı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden bir gün önce Kadıköy Belediye Meclisi’nde yaşanan tartışmanın ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Ahmet Kurtuluş hakkında "Görevi kötüye kullanma", "İfade özgürlüğünün engellenmesi" ve "Kamu görevine ilişkin hakların engellenmesi" suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Kurtuluş, soruşturma kapsamında gözaltına alınarak Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
İşlemlerinin ardından adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen Kurtuluş, yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün imza verme şartıyla serbest bırakıldı.
Ne Olmuştu?
Kadıköy Belediye Meclisi’nde söz alan AK Partili Meclis Üyesi Elif Lale Bilgili, konuşma süresinin kısıtlandığını belirterek itiraz etti. Kendisinden önce konuşan CHP’li Meclis Üyesi İpek Demirtaş’a süre sınırı getirilmediğini ifade eden Bilgili, neden kendisine böyle bir müdahalede bulunulduğunu sordu.
Tartışmanın büyümesi üzerine Ahmet Kurtuluş, Bilgili’nin mikrofonunu kapattırdı ve teknik ekipten canlı yayının kesilmesini istedi. O anlarda "Şunu çıkaralım, atalım dışarı" sözleriyle tepkisini gösteren Kurtuluş'un bu ifadeleri kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bilgili, yaşanan olay sonrası meclis salonunu terk etti.
Olayın ardından açılan soruşturma kapsamında Ahmet Kurtuluş hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve imza yükümlülüğü kararı verildi. Mecliste yaşanan bu gerilim, siyasi arenada geniş yankı uyandırırken, sürecin nasıl ilerleyeceği merak konusu oldu.