İstanbul
Az bulutlu
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÖZDEN KAÇMASIN Obez bireylerin, obez olmayanlardan daha mutlu olduğu açıklandı

Obez bireylerin, obez olmayanlardan daha mutlu olduğu açıklandı

Türkiye'de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yaklaşık 1,700 katılımcının yer aldığı çalışmada obez bireylerin mutluluk seviyelerinin, diğer gruplara kıyasla daha yüksek olduğu ortaya kondu. Bu bulgu, obezite ile mutluluk arasındaki beklenmedik ilişkiye dikkat çekiyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yılmaz, Uzman Abdullah Aktürk ve Psikolojik Danışman Demet Yılmaz tarafından Türkiye genelinde yaklaşık bin 700 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen mutluluk araştırmasının sonuçları paylaşıldı.

Araştırmada gelir düzeyi, eğitim durumu, aile yapısı, yaşam koşulları, psikolojik tutumlar ve sosyal ilişkilerin mutluluk üzerindeki etkileri incelendi.

Katılımcıların büyük bölümü kendisini mutlu olarak tanımladı

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 35,93'ü kendisini "Mutlu", yüzde 27,56'sı "Çok mutlu" olarak tanımladı.

Katılımcıların yüzde 24,46'sı "Ne mutlu ne mutsuz", yüzde 9,65'i "Mutsuz", yüzde 2,40'ı ise "Çok mutsuz" olduğunu ifade etti.

Veriler, araştırmaya katılan her 10 kişiden yaklaşık 6'sının kendisini mutlu veya çok mutlu olarak değerlendirdiğini ortaya koydu.

Obez bireylerle ilgili dikkat çeken sonuç

Araştırmada öne çıkan bulgulardan biri de obez bireylerin mutluluk düzeyine ilişkin oldu.

Araştırma sonuçlarına göre obez bireylerin mutluluk seviyeleri; zayıf, normal kilolu ve fazla kilolu bireylere kıyasla daha yüksek bulundu.

Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Ercan Yılmaz, bu sonucun mutluluğun yalnızca fiziksel görünümle değil, sosyal ve psikolojik etkenlerle de yakından ilişkili olduğunu gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Ercan Yılmaz araştırmanın bulgularını değerlendirdi

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Ercan Yılmaz, yaşam amacı bulunan bireylerin daha yüksek mutluluk düzeyine sahip olduğunu ifade etti.

Yılmaz, "Amacı olan insanların daha fazla mutlu olduğunu gördük. Yani hayata ilişkin bir amacı olan insanlar yaşamaktan daha fazla zevk, daha fazla keyif alıyor. Aynı zamanda çevresinden sosyal destek alan insanlar daha fazla mutlu." dedi.

Obez bireylere ilişkin sonuçlara da değinen Yılmaz, "Obez insanlar obez olmayan insanlara göre daha fazla mutlu." ifadelerini kullandı.

Sosyal destek ve özgür karar alma öne çıktı

Araştırmada, aile ve arkadaş çevresinden alınan sosyal desteğin mutluluğu artıran en önemli unsurlar arasında yer aldığı belirlendi.

Bunun yanı sıra bireylerin kendi yaşamlarına ilişkin kararları özgürce alabilmelerinin ve aile içindeki sorumluluklarını yerine getirebilmelerinin de mutluluk üzerinde olumlu etkisi olduğu tespit edildi.

Gelir düzeyi ve yaşam koşulları da incelendi

Araştırmaya göre asgari ücret seviyesinin altındaki gelir grubunda mutluluk düzeyi daha düşük ölçülürken, bu seviyenin üzerindeki gelir artışlarının mutluluk üzerinde belirgin bir fark oluşturmadığı ifade edildi.

Prof. Dr. Ercan Yılmaz ayrıca, televizyon dizilerindeki yaşam tarzlarına özenmenin, başka ülkelerdeki yaşam koşullarıyla kıyaslama yapmanın ve sahip olunan imkanları başkalarının imkanlarıyla karşılaştırmanın mutluluk düzeyini olumsuz etkileyebildiğini söyledi.

Yaş ve yerleşim yerine göre belirgin fark görülmedi

Araştırmada 20 ile 60 yaş arasındaki katılımcılar değerlendirildi.

Sonuçlara göre yaş grupları arasında mutluluk düzeyinde belirgin bir farklılık tespit edilmedi. Aynı şekilde köy, kasaba, ilçe, il ve büyükşehirlerde yaşayan bireyler arasında da mutluluk açısından anlamlı bir fark bulunmadığı belirtildi.

Araştırmacılar, toplam 30 farklı değişken üzerinden yaptıkları analizlerle mutluluğu etkileyen temel faktörleri değerlendirdiklerini ifade etti.