İbn. Abbas ra Efendimizde şöyle rivayet etmiştir;

''Sürme taşı ''İSMİD'' ile gözlerinize sürme çekiniz.Çünkü o gözü küçlendirir. Kiprikleri çoğaltıp uzatır.''

Ravi Hz. peygamberin her gece üç defa sürme çektiği bir sürmedalığının olduğunu söyledi.

Nesainin rivayetinde şöyledir;

''En iyi sürmeniz, İSMİD sürmesidir.Çünkü gözleri güçlendirir kiprikleri uzatır.''

Ebu Hüreyre'den rivayet şöyledir;

''En hayırlı sürmeniz, ismid sürme taşından yaptığınızdır. Çünkü o, kiprikleri uzaltıp, uzatır, gözü kuvvetlendirir.''

Hz. Ali ra'dan Resulullah sav'in şöyle buyurduğu rivayet edilir;

''Size ismid sürme taşı gereklidir.Ondan vaz geçmeyiniz. Çünkü o, kiprikleri uzatır, göz çapaklarını giderir ve gözü güçlendirir.

***

YEMEKTEN ÖNCE BESMELE:

Hz. Aişe ra. şöyle rivayet ediyor; '' Peygamber sav ashabından altı kişi ile birlikte yemek yiyordu. Bir bedevi geldi ve o yemeği iki lokmada bitirdi. Bunun üzerine Resulullah sav;

''Dikkat ediniz, Eger besmele çekseydi bu yemek hepinize yetecekti, buyurdu.

İbn. Hıbbanın rivayetinde; Sizden biriniz yemeğini yerken Allah'ın adını ansın. Besmele çeksin. Eğer başlarken unutursa hatırladığında; '' Bismillahi evvelühü ve ahirühü'' başında da sonunda da Bismilla desin.

Selmani Faris ra'dan Peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu naklediyor;

''Kim yanında şeytanın bir yiyecek, bir istirahat yeri ve bir sığınak bulamamasını isterse, evine girdiği zaman (Esselamü aleyküm ve rahmetullahi veberekatüh,) diye selam versin ve yemeğine başlarken de besmele çeksin''.

Huzeyfe İbn. Yemani şöyle rivayet etmiştir;

''Biz Resulullah sav ile beraber bir yemekte bulunursak, o, başlayıncaya kadar, hiç birimiz elini yemeğe uzatmazdı. Bir yemekte Onunla beraber bulunduk. Sanki koşarcasına bir bedevi geldi ve yemeğe uzanmak istedi. Resulullah sav onun elini tuttu. Sonrada sanki koşarcasına bir kız çocuğu geldi ve yemeğe uzandı.Resululla sav onunda elini tuttu ve şöyle dedi:

Şüphesiz ki, şeytan, üzerina Allahın adı anılmayan yemekleri kendisine helal sayar. Bu bedeviyi getirdi, onunla yemeği kendisine helal kılmak istedi.Bende  onun elini tuttum. Sonra bu kız çocuğunu getirdi, onun sebebiyle yemeği kendisine helal kılmak istedi. Ben onun elinide tuttum. Kudret ve iradesiyler yaşadığım Allah'a yemin ederim ki, onların eli ile beraber şeytanın elide benim elimdeydi''.