Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de ölümsüzlüğe göç etmesi dünya basınında da flaş haber olarak duyurulmuştu.

Hemen hemen bütün ülkelerde basın habere geniş yer ayırmış, 11 Kasım 1938 tarihli baskılarında çarpıcı ifadeler kullanmışlardı.

İşte o tarihteki bazı gazetelerden başlıklar:

The Times (İngiltere) : Atatürk'e cesur bir düşman olarak hayranlık duyan İngiltere'nin onun ölümüyle Avrupa'nın çok büyük bir insanı kaybettiğinin farkında ve üzgün.

The Sunday Times (İngiltere): BOZKURT. Savaşın küllerinden ve doğunun çürümüşlüğünden güçlü ve modern Türkiye'yi yarattı.

National Zeitunz (Almanya): Bir halk kurtarıcısının yasını tutuyor.

L'Humanite (Fransa): Türkiye'yi halifelik boyunduruğundan ve İngiltere'nin emellerine alet olmaktan kurtardı.

Corriera della Sera (İtalya): Modern Türkiye'nin kurucusu öldü. 

Kathimerini (Yunanistan):  Ülkeler büyük adamlar için çok heykeller dikecekler ve şanlı yollarda kendilerine iyi kılavuz olanları hep hatırlayacaklardır. Ama Türkiye dağları delmeli, en derinlerde bile olsa arayıp bulacağı en değerli taştan Atatürk'ün heykelini yapmalıdır.   

Politika (Yugoslavya): Dünya şimdiye kadar kürsüye çıkmış en değerli halk liderini yitirdi.
 
Egyptian gazete (Mısır): Kemal Atatürk'ün hikayesini Lenin'in tavizsiz ilkelerine ve Mussolini'nin içgüdüsü ile Cengiz Han'ın keskin askeri dehasına, Troçki ya da Carnot'un bitmez tükenmez enerjisi ve amansız kudretine sahip bir insanla karşı karşıya olduğumuzu itiraf etmeden okumak imkansızdır.

Buenos Aires Herald (Arjantin): Türkiye'nin Bozkurt'u Ankara'da öldü. 

O Estado D S.Paulo (Brezilya): Dünya savaşından bu yana ortaya çıkan en büyük devlet adamı.

Sadece bu kadar değildi elbette; Trinidad'dan Jamaika'ya, Çin'den Afrika ülkelerine, Yeni Zelanda'dan Norveç'e dünya üstündeki her ülkede Kasım 1938'de gazeteler bu ve buna benzer yazılarla çıktı.

Bugün bile... Dünyada onlarca ülkede heykeli var. Özgürlüğün sembolü, milletlerin kendisine örnek aldığı yüce bir lider.
 

Editör: Haber Merkezi