Tarih 17 Ağustos 1999. Saat sabaha karşı 03.02.

Marmara bölgesinde yaşayanlar da diğer bölgelerimizdeki gibi derin uykudaydılar.

Önce hafif bir sallantı oldu. Sonra toprağın altından bir uğultu koptu. Sallantı hızlandı, çatırdılar başladı. Öyle ki neredeyse taş üstünde taş kalmadı.

Sabah olunca felaketin boyutları ortaya çıktı.

Yıkılan binalar, enkaz altında kalan canlar.

Ve arama kurtarma çalışmalarında binaların altında kalanları kurtarmak isteyenlerin o unutulmaz çağrısı:

"Sesimi duyan var mı?"

Evet... 21 yıl önce bugün yaşanan büyük bir felaketti.

Merkez üssü Gölcük'tü. Richter ölçeğine göre büyüklüğü 7.5'tu.

Merkez üssü Gölcük'tü ama... Ankara'dan İzmir'e geniş bir alanda hissedilmişti. Gölcük'te, Sakarya'da, İstanbul'da, Düzce'de, Yalova'da... Büyük yıkıma yol açtı.

Resmi rakamlara göre;

- 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti.

- 23 bin 781 kişi yaralandı.

- 505 kişi sakat kaldı.

- 285 bin 211 bin ev hasar gördü, yıkıldı.

- 42 bin 902 iş yeri hasar gördü.

Resmi olmayan rakamlara göre ise 50 bin ölü, 100 bine yakın yaralı, 133 bin 683 çöken bina, evsiz kalan 600 bin kişi.

O günden bugüne 21 yıl geçti.

Ama o büyük felaketin izleri hala çok derin. 

Deprem nedeniyle çeşitli illerde anma törenleri düzenlendi. 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi´nin, 17 Ağustos 1999 depreminin 21´inci yıldönümü nedeniyle  Adapazarı Demokrasi Meydanı´nda düzenlediği anma törenine Sakarya Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Törende, 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler için dua edildi. 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan videoda vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, o dönemde kendisinin Erenler Belediye Başkanı olduğunu ve depremde evinin yıkıldığını belirterek, “21 yıl önce böyle bir gecede, asrın felaketi olarak değerlendirilen bu felaketi yaşamış olduk. Takriben bölgemizde 21 bin insanımızı kaybettik. Benim de evim yıkıldı, ben de enkazdan çıktım. Ailemi yolun kenarına bırakıp görevime koştum. Oradaki vatandaşlarımızın acılarını paylaşmaya, yaralarını sarmaya gayret gösterdim”  dedi.

Depremin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen insanların o geceyi dün olmuş gibi hatırladığını söyleyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise “Depremin 21´inci yılında, hafızalarımızda deprem gecesi dün olmuş gibi aklımızda. O sahne hep gözümüzün önünde canlanıyor. Gerçekten o gece yaşadıklarımız çok derin acılar bıraktı birçok ailede ve bizlerde. Allah, bir daha böyle bir acıyı bizlere yaşatmasın” diye konuştu.

Gölcük’te, 17 Ağustos 1999 depreminin 21´inci yıldönümü nedeniyle Gölcük Kavaklı sahilinde, depremde hayatını kaybedenler için anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğine TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir  Büyükakın, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, milletvekilleri, depremde yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve çok sayıda kişi katıldı. Törende depremde ölenler için Kur’an-ı Kerim okundu.

17 Ağustos 1999’da yaşanan Gölcük Depremi’nde hayatını kaybedenler Avcılar’da anıldı.

Avcılar Belediyesi ile Avcılar Kent Konseyi, Gölcük Depremi’nde hayatını kaybedenler için Marmara Caddesi’nde bulunan deprem anıtında anma programı düzenledi. Programa Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik ve vatandaşlar katıldı.

Program, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Programda konuşan, Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik, Gölcük Depremi’nin üzerinden 21 yıl geçtiğini ancak, acısının hala taze olduğunu belirtirken, herkesin güvenli yapılarda yaşamını sürdürebilmesi için çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de, doğa olayı olan depremin önüne geçilemeyeceğini ancak ilçedeki yapıların güvenli hale gelmesi için depremin verdiği mesajları yerine getirmek için çaba harcadıklarını anlattı. Etkinliğe katılanlar, anıta karanfil bıraktı.

21 yıl sonra... O ses hala kulaklarda:

"Sesimi duyan var mı?"
 

Editör: Haber Merkezi