Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında, Türkiye genelinde 14 Aralık Pazartesi saat 05.00'te sona erecek sokağa çıkma kısıtlaması başladı.

İçişleri Bakanlığı, bu hafta sonu ve gelecek hafta içinde koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanacak kısıtlamalarla ilgili internet sitesinden bugün bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

- Cuma günü saat 20:00'den itibaren geçerli olacak şekilde 14 Aralık Pazartesi günü sabah 05.00'a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Yasağın bu hafta kalkacağına ilişkin söylentileri yalanlayan genelge metninde yer alan kritik ifadede şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu kısıtlama yeni bir karar alınıncaya kadar uygulanacaktır. Üretim, imalat alanı ve tedarik zincirleri bu kısıtlamadan muaftır.

- Bu hafta ve takip eden haftalarda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'ndan yeni bir öneri, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinden de yeni bir karar gelmediği sürece Cuma namazlarıyla ilgili olarak geçtiğimiz hafta uygulanan esneklik devam edecek. Bu kapsamda Cuma namazı sırasında sokağa çıkma yasağı olan 20 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşlar için bulundukları illerde namaz saati serbest olacak şekilde bir esneklik sağlanacak. Ancak bu istisnanın yanı sıra Din İşleri Kurulu da pandemi durumunda sağlık ön planda olduğu için 'EVDE ÖĞLE NAMAZI' kılınmasını önerdi.

- Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında yapılabilecek seyahatler (otobüs, uçak tren, gemi vb. araçlarla) görevli olanlar ile bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ibraz ederek belgeleyenler şeklinde düzenlenmiştir.

- Bu hafta tüm illerde 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı vatandaşlar hafta içi gün içerisinde 13:00 ile 16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. İşyerleri ile bağını gösteren çalışma/SGK kaydı vb. bir belgeyi ibraz eden çalışanlar bu kapsam dışında tutulacaktır. Söz konusu saatler dışında ise hafta içi belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

-  65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız da hafta içi 5 gün boyunca saat 10:00 ile 13:00 saatleri arasında bireysel olarak dışarıya çıkabilecek. Bu saatler içerisinde herhangi bir izin gerekmezken yaşlıların toplu olarak dışarı çıkmasına ya da dışarıda buluşup bir arada olmalarına izin verilmeyecek.
 
- Haftasonu yasak kapsamı dışında olanların mağdur olmaması için toplu ulaşım araçları, otobüs, metro, tramvay vs. çalışacak. Dolayısıyla Belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalışacak personel de izinli sayılarak yasak kapsamı dışında tutulacak.
- Kamu ve özel hastaneleri, sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri açık olacak. Doktor raporu ile sevk belgesi olan ya da daha önceden alınmış doktor randevusu kontrolü olan vatandaşlar buna dair belge sunmaları halinde cezai işlem uygulanmayacak.

- Veteriner klinikleri ve hayvan hastane kompleksleri hem hafta içi hem de hafta sonu açık olacak ve hizmet verecek. Bu durumun istismar edilmemesi için buralara gidilirken hayvan kimliği olarak bilinen kartların yanınızda bulunması gerekiyor.

- Ekmek üretimi yapan fırınlar hafta içi ya da haftasonu fark etmeksizin açık olacak. Vatandaşlar evlerine en yakın fırına yürüyerek gidip sokağa çıkma yasağı saatinde dahi olsalar ekmek alıp eve dönebilecekler. Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerleri şeklinde geçen madde nedeniyle fırınların saat 20.00'dan sonra açık olmayacağı ve vatandaşların bu saate kadar ihtiyaçlarını temin etmiş olmaları gerekiyor.

- Restoran, kafe, büfe gibi yeme içme yerlerinin yanı sıra alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece saat 10:00 ile 20:00 arasında vatandaşlarımıza hizmet sunabilecekler. 

- 18579 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesinde belirtilen, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu cadde ve sokaklar, ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma durakları gibi alanlarda sigara içme yasağı getirilmesine dair uygulama İl ve İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca genişletilebilecektir.

- Yolculuk yapması gereken vatandaşlarımız, yukarıda belirtilen durumların varlığı halinde Bakanlığımıza ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebileceklerdir.

- Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri açık bulundurulacak. Bu kapsamda ilaç alması gereken vatandaşlar reçeteyi ibraz ederek eczaneye gidebilecek. Herhangi bir idari işlem uygulanmayacak.

- Restoran, lokanta gibi yeme içme mekanları saat 10:00 ile 20:00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel al hizmeti verecek şekilde açık olabilecek. Bu kapsamda söz konusu mekanlar ve online yemek sipariş firmalarınca saat 20:00'den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.
 

Editör: Haber Merkezi