İbrahim Sarp- Ortadoğu Gazetesi

12 Temmuz 1947

ABD-TÜRKIYE İkili Askeri Anlaşması Türk ve İngiliz dillerinde iki nüsha olarak; Ankara’da 12 temmuz 1947 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Hasan Saka - ABD Hükümeti adına Edwin C.Wilson tarafından imzalandı. 8 maddelik anlaşma Türkiye’nin NATO üyeliğinin de yolunu açtı. Ancak Türk ordusunun ve devletinin kılcal damarlarına kadar işleyen Amerikancılık, ülkeye büyük zararlar verdi.

Her taşın altında

İlk hamle Ankara-Moskova yakınlaşması üzerine gerçekleştirilen 1960 darbesiyle geldi. İhtilal, cunta ve idamlar sonrasında Türk-Rus yakınlaşması başlamadan sonlandırıldı. İkinci hamle, 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’na karşı uygulanan ambargo ile geldi. Ardından yaşanan NATO güdümlü 12 Eylül 1980 darbesi, 15 Temmuz FETÖ kalkışması, PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye sağlanan destek, Türkiye’ye karşı yürütülen hamlelerin bazıları.

Türkiye’yi kuşatıyor

Beyaz Saray yönetimi, son yıllarda ise bir yandan stratejik ortağı Türkiye’ye üstü kapalı bir silah ambargosu uygularken bir yandan da başta Doğu Akdeniz olmak üzere Suriye, Yunanistan, Bulgaristan, Irak ve Gürcistan üzerinden Türkiye’yi askeri bir ablukaya aldı. Ülkesinde ve bölgesinde daha fazla ameliyat yapılmasına karşı çıkan Ankara’nın son hamlesi hem zamanlama hem de strateji itibarıyla çok manidar oldu

12 Temmuz 2019

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarıyla güneydeki terör koridoru planlarını bozan Ankara, Ege ve Akdeniz’de askeri varlığını iyice göstermeye başladı. ABD’nin itiraz ve tehditlerine rağmen Rusya’dan satın alınan S-400 savunma füzeleri tam da ilk anlaşmanın 72. yıl dönümünde Türkiye’ye getirildi. Aynı gün terör örgütü PKK’yı bitirmeye yönelik Kuzey Irak’a Pençe-2 harekatına başladı. Ankara, ‘dost görünen düşman’a tarihi bir cevapla karşılık vermiş oldu.

Editör: Haber Merkezi