Ata'sını anan Türkiye, bir kez daha söz verdi: Büyük Önder'in vücudu toprak olsa da, kurduğu cumhuriyet ve ilkeleri ilelebet payidar kalacak. Bize kattığın değerleri, aydınlık bir toplum için yaptıklarını ve seni asla unutmayacağız. Ne diyor Mustafa Kemal Atatürk "Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir. Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.''

Ne diyor Ulu Önder, ''İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal… İkinci Mustafa Kemal, onu 'ben' kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur."

Saat 09.05'te tüm Türkiye'de hayat durdu

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 yılında İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda sabah 09:05'te hayata gözlerini yumdu.  Bugün, saat 09.05'te ise tüm Türkiye'de hayat durdu.  Anıtkabir'e yapılan ziyaretler ile de Ata, huzurunda ziyaret ediliyor. Dualar okunuyor. Ölümünün üzerinden geçen 81 yılda yaptıkları devrimler, yenilikler ile hâlâ dillerde olan Yüce Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olmasının yanı sıra Atatürk ilke ve inkılapları  ile de her zaman yol gösterici olmasını başarmıştır.

 Metro ve tramvaylar durdu

İstanbul'un 13 raylı sistem hattının tamamı 09.05'te Atatürk için durdu. Metro ve tramvaylar duraklara yanaştığında araç içinde anons yapıldı, istasyonlarda sirenler çaldı. İBB, 10 Kasım için özel bir etkinlik daha düzenliyor. Atatürk'ü Anma Gecesi, bu akşam, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) gerçekleştirilecek. Özel gecede Mustafa Kemal Atatürk, Aşık Veysel'den Bedri Rahmi Eyüboğlu'na, Sabahattin Ali'den Tatyos Efendiye şiirler ve şarkılarla anılacak. Katılımın ücretsiz olduğu Atatürk'ü Anma Gecesi'nde İBB Şehir Tiyatroları, İBB Bandosu ve İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı sahne alacak.



Mezarımın karşısında her daim dalgalanan şanlı bir Türk bayrağı görmek isterim

 Milli Savunma Bakanlığı'nca (MSB) Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Anıtkabir'deki ebedi istirahatgahını anlatan video hazırlandı. MSB'nin Twitter hesabından paylaşılan videoda, Atatürk'ün "Bir gün elbet öleceğim. Milletim beni nereye isterse oraya defnedebilir. Ancak ben, mezarımın karşısında her daim dalgalanan şanlı bir Türk bayrağı görmek isterim" sözlerine yer verilerek, vasiyet kabul edilen bu sözler sebebiyle mezar odasının Ankara Kalesi'ndeki Türk Bayrağı'nı görecek şekilde inşa edildiği aktarıldı. Atatürk'ün mezar odasına yönelik bilgilerin paylaşıldığı videoda, şunlar kaydedildi: "Atatürk'ün aziz naaşının yer aldığı mezar odası, mozole binasının içerisinde yer alan sembolik lahit taşının tam olarak 7 metre altında bulunmaktadır. Mezar odası, Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uygun olarak sekizgen şekilde inşa edilmiştir. Sekizgenlik sonsuzluğu ve ölümsüzlüğü simgelemektedir. Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrinden alınan ve tahniti çözülerek İslami kurallara uygun olarak kefenlenen Atamızın naaşı, 10 Kasım 1953 tarihinde 105 farklı noktadan getirilerek harmanlanan vatan toprağına emanet edilmiştir. Kırmızı sandukasının etrafında bulunan sarı pirinç vazolar içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 81 vilayetinden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'dan getirilen topraklar bulunmaktadır. Atamız her daim kutsal vatan
topraklarında milletiyle birlikte yaşamaya devam etmektedir." Mustafa Kemal Atatürk'ün "Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir." sözleriyle sonlanan videoda, Atatürk'ün mezar odasına yönelik görüntüler yer alıyor.

Genelkurmay arşivlerinden özel Atatürk fotoğrafları  

 Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinde yer alan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin ardından düzenlenen anma törenleri sırasında çekilen özel fotoğrafların yer aldığı albüm Anadolu Ajansı ile paylaşıldı. Atatürk'ün vefatının 81. yılı dolayısıyla paylaşılan Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı arşivlerindeki fotoğraflar arasında, vefatı öncesinde ve ebediyete intikali sonrasında düzenlenen anma törenlerinde çekilen kareler yer aldı. Albümde, Atatürk'ün Balkan Antantı Konseyi üyeleri ile 27 Şubat 1938'de Ankara'da, Yugoslavya Savunma Bakanı Orgeneral Lujibomir Mariç ile 19 Mayıs 1938'de Ankara'da, 21 Mayıs 1938'de Mersin'de, 27 Mayıs 1938'de Haydarpaşa'da ve 1 Haziran 1938'de Savarona yatında çekilen fotoğraflarının yanı sıra vefatının ardından naaşının Sarayburnu'ndan Zafer muhribine nakledilmesi, naaşı taşıyan özel trenin Ankara'da karşılanması, naaşının Etnoğrafya Müzesindeki yerine taşınması, daha sonra ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'e nakli sırasında çekilen fotoğraflar öne çıkıyor.
 

Editör: Haber Merkezi