Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük gazetelerinden New York Times'ta yer alan bir analizde Türkiye'nin Libya'da destek verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin Hafter'e karşı elde ettiği zaferler anlatıldı.

"Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesinden bu yana, petrol zengini Kuzey Afrika ülkesine yaptığı en güçlü müdahaleydi" ifadesinin kullanıldığı analizde "Türk ateş gücüyle desteklenen Libyalı savaşçıların başkent Trablus’taki Vatiyye Hava Üssü’nü ele geçirdiği belirtiliyor. Hafter güçlerinin eline yeni ulaşan Rus hava savunma sistemleri İHA’larla yok edildi ve Perşembe günkü saldırıyla, Trablus’un güneyindeki önemli bir bölgeden de çıkartıldı" denildi.

Yazının devamı şöyle:

- Zaferler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak’ta asker ve silahlı İHA’lar göndermesine kadar, zayıf ve Hafter güçleri tarafından etrafı sarılmış görünen Birleşmiş Milletler destekli Trablus hükümetinin kaderini, çarpıcı bir şekilde değiştirdi. 

- Bu, Türkiye’nin 100 yıldan uzun süre önce Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesinden bu yana, petrol zengini Kuzey Afrika ülkesine yaptığı en güçlü müdahaleydi.

- Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin bir brifingi “Artık Türkiye’nin Libyası oldu” başlığını taşıdı. 

- Hafter bir yıl önce Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlatmıştı ve aralarında Rusya’nın da bulunduğu destekçilerini Libya’nın geleceğinde önemli bir rol oynama konumu sağlamıştı.

- Ancak geçen geçen Çarşamba günü Trablus hükümetine sadık güçler ele geçirdikleri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin satın aldığı, Rus malı bir hava savunma sistemiyle geçit töreni yaptı. Bu Hafter’in en güçlü iki dış destekçisini hedef alan bir aşağılama oldu.

- Türkiye’nin Libya’daki başarıları Abdülfettah El Sisi’nin önderliğindeki Mısır’da kaygı yarattı. Ankara’nın yeni nüfuzunu Libya’da daimi bir askeri varlık elde etmek için kullanma ihtimali Kahire’de alarm zillerinin çalmasına yol açtı.
 

Editör: Haber Merkezi