Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim tırmanırken, ABD'nin ikili oyunu ortaya çıktı. 

Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki çalışmalarına büyük tepki gösteren ve ittifaklar yaparak Türkiye’ye karşı bir algı cephe oluşturmaya çalışan Yunanistan’dan flaş bir iddia ortaya atıldı.

Türkiye ile Yunanistan arasında arabulucu olmak isteyen ve hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşen ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni bir görüşme gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Yunanistan’ın Kathimerini gazetesi, her iki liderle de önceki gün telefon görüşmesi gerçekleştiren Trump’ın Yunan Başbakanı Miçotakis’le ikinci bir görüşme daha yaptığını yazdı. 

Gazete, “Trump Yunan lidere, Washington’ın Ankara’nın Doğu Akdeniz’de devam eden hamlelerinden rahatsızlık duyduğunu ilettiği konusunda garanti verdi” ifadesini kullandı.

Trump, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefonda görüşmüştü. Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de istikrarsızlığı yaratan tarafın Türkiye değil. Türkiye'nin, gerginliğin azaltılmasından ve diyalogdan yana olduğunu attığı somut adımlarla kanıtladı" demişti.

ABD'nin ikili oyunu sahada da kendini gösterdi.  ABD, Türkiye-Yunanistan geriliminin sürdüğü bir sırada geçen salı günü Girit Adası’nın güneyindeki deniz alanında Yunanistan ile ortak askeri tatbikat düzenledi.

Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesinin haberine göre, tatbikatta Yunanistan’a ait fırkateyn, denizaltı ve F-16’larının yanı sıra, ABD’ye ait USS Winston Churchill savaş gemisi ve helikopterleri de yer aldı.

ABD donanması önceki gün de Türk donanması ile Doğu Akdeniz’de ortak eğitim faaliyeti gerçekleştirdi. 

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, TCG Barbaros fırkateyni ve TCG Burgazada korveti ile yine ABD muhribi USS Winston S.Chirchill deniz eğitimleri icra ettiler.

Salı günü Türk savaş gemileriyle eğitim çalışması yürüten ITS Durand de la Penne’nin de Yunanistan, KRY ve Fransa’nın yürüttükleri tatbikatın bugünkü bölümüne katılacağı belirtildi.
 

Editör: Haber Merkezi