Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonolosluğu'nda irtibat görevlisi olarak çalışan Metin Topuz, 2017 Eylül ayında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, Siyasal veya askeri casusluk, Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklanmış ve ardından da dava açılmıştı.

İddianamede, Metin Topuz’un FETÖ’cü eski savcı ve emniyet yetkilileriyle teması ve FETÖ'cü Emniyet Müdürleri ile irtibatlı olduğu ifade edilmişti.

Topuz’un, FETÖ’nün kumpas soruşturmalarında kendisine iletilen bilgiler ışığında soruşturmaları yönlendirmede aktif rol aldığı savunulan iddianamede, örgütün siyasi ve askeri casusluk maksadıyla ele geçirdiği bilgilerle giriştiği hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik girişimine katıldığı ifade edilmişti.

Mahkeme kararını bugün açıkladı. Sanık Topuz, “FETÖ silahlı terör örgütüne yardım” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell ve konsolosluk yetkilileri de takip etti. 

Mahkeme başkanı, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle müdahillik talebinde bulunduklarını ifade ederek, müdahillik taleplerini kabul etti.

Duruşmada son savunmasını yapan sanık Metin Topuz, FETÖ'cü emniyet müdürleriyle irtibatının, ABD Adalet Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Teşkilatı'nda (DEA) yabancı polis irtibat görevlisi olmasından kaynaklandığını öne sürerek “görüşmelerim iş gereğiydi” dedi.

FETÖ ile ilişkisi olmadığını savunan Topuz, “Türkiye Cumhuriyetini temsil eden makam sahibi görevlilerin yasadışı faaliyette olup olmadıklarını bilmem mümkün değildir. Türk ve Amerikan emniyet birimleriyle iletişimi sağlamak üzere görevimi yerine getirirken kimlerin hain olacağını tespit etmem mümkün değildir. 990 gündür tutukluyum” diye konuştu.

Savunmasın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Metin Topuz'u FETÖ silahlı terör örgütüne yardım suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, Topuz'un tutukluluk halinin devamına da karar verdi.
 

Editör: Haber Merkezi