Amerikan haber kanalı CNBC’de yayınlanan habere göre Amerika Türkiye’ye S-400 füzelerinin satın alınmasına dair anlaşmayı iptal etmesi için önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar süre tanıdı.

İsmi açıklanmayan kaynaklara göre ABD, Türkiye’ye iki haftadan daha az bir süre tanıdı ve Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın almak için yaptığı anlaşmaya sadık kalması durumunda Türkiye’nin yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Habere göre Türkiye, Haziran ayının ilk haftasının sonuna kadar Rusya ile yaptığı anlaşmayı iptal edip ABD’den Patriot hava ve füze savunma sistemlerini satın almaya karar vermezse, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programından çekilmesi gerekecek, Amerikan yaptırımlarına maruz kalabilecek ve NATO’nun tepkisiyle karşı karşıya kalacak.

CNBC’ye konuşan kaynaklar, bu sürenin uzatılmasının olası olmadığını, bunun ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son teklifi olduğunu söyledi.

Türkiye teslimatlar gecikmeyecek diyor

Türk yetkililer daha önce Reuters ve Bloomberg’de yayınlanan benzer haberlere karşılık anlaşmaların iptalinin söz konusu olmadığını söylemişlerdi.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sistemi sisteminin ilk parçalarının Haziran veya Temmuz ayları içinde gelebileceğini açıklamıştı.

Çavuşoğlu, teslimatın ertelenmesi ile ilgili yapılan haberlere yönelik olarak ise, “Erteleme ya da durdurma söz konusu değil. S-400 bitmiş bir anlaşma neden ertelemeyi konuşalım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Rusya’dan satın alınması planlanan S-400 füze savunma sisteminin ardından S-500’ün de söz konusu olacağını söyledi:

“Bizim S-400 konusunda geri adım atmak gibi bir şeyimiz kesinlikle söz konusu değil.

“Ödeme planları itibarıyla Rusya Federasyonu bize hakikaten çok uygun şartlarda vermiştir. S-400’den sonra bir de S-500 söz konusu. S-500’de de yine bir ortak üretim söz konusu olacak.”

Türkiye oldukça ciddi sonuçlarla karşılaşabilir

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini almasını Türkiye’ye satacağı F-35 savaş uçaklarının güvenliği için bir tehdit olarak görüyor.

Türkiye’nin S-400 tedariği, ABD Kongresi’nin 2017 Ağustos ayında çıkardığı ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamına giriyor. Bu yüzden Kongre’nin

Türkiye’ye yaptırım uygulaması ihtimal dahilinde.

İsmi açıklanmayan Amerikan Dış İşleri Bakanlığı yetkililerinden biri bir Rus sisteminin NATO standartlarını karşılamayacağını belirterek “Türkiye’nin S-400 teslimatlarının gerçeklemesi halinde oldukça ciddi ve negatif sonuçlarla karşılaşacağının altını çiziyoruz” dedi.

Bu yaptırımı engellemek için Trump’ın, S-400 alımının “önemli bir alışveriş olmadığını”, NATO’nun ya da ABD’nin askeri operasyonlarını etkilemeyeceğini deklare etmesi gerekiyor.

Aynı zamanda Trump’ın Kongre’nin çeşitli komitelerine bu anlaşmanın ABD-Türkiye ilişkilerine zarar vermeyeceğini anlatan bir mektup göndermesi gerek.

Ancak bunlara ek olarak Türkiye Lockheed Martin F-35 jetleri için oldukça önemli bir tedarikçi konumunda. İki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması halinde bu jetlerin yapımı için tedarik zincirinin de  yeniden oluşturulması gerekliliği ortaya çıkacağından Amerika cephesi için de konunun çözümü önem arz ediyor.

Milli Savunma Bakanı: S-400 “done deal”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400 ve F-35 konusunda net açıklamalarda bulundu.

F-35 projesinin devam ettiğini dile getiren Akar, ‘’ 4 uçak bize teslim edildi, 4 pilotumuz var şu anda ABD’de, 47 astsubayımız var bakım hizmetlerini yapıyor. Kasım ayında iki uçak gelecek. Bu uçaklar geldiğinde konuşlanacakları yer Malatya hava üssü. Oradaki inşaatlar da planlandığı şekilde devam ediyor. Yani biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bize düşen neyse sorumluluklarımızı ciddiyet ve samimiyetle yerine getiriyoruz. Bundan kimsenin şüphesi yok. Bundan beklentimiz var doğal olarak F-35 programının da planlı bir şekilde yürümesi, yürütülmesi.” dedi.

Akar S-400’lerin ertelenmesinin de mümkün olmadığını belirterek ‘’ ABD, Türkiye’den S-400 alımını ertelemesini talep etti mi” diye sorulması üzerine, “Bunlar birbirinden bağımsız, münferit olaylar değil. Konuşmalar, görüşmeler içinde benzer şeyler oluyor. Bizim cevabımız bu konuda biz anlaşmayı, sözleşmeyi yaptık, Rusya ile gayet iyi ilişkilerimiz var bu çerçevede bu alım işlemleri devam ediyor. Biz diyoruz ki ‘S-400 done deal’ (Anlaşma, işlem bitti), onlar ise ‘no deal is a done deal’ (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir) diyorlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi