AK Parti, küçük partilerin ittifak aracılığı ile meclise girmelerin önünü kesmek için kolları sıvadı,

Siyasi partiler ve seçim yasasında kapsamlı bir değişiklik için çalışmaların başladığı, ittifak yapan partilere meclise girebilmeleri için en az yüzde 5 oy almaları şartının getirileceği belirtiliyor.

 AK Parti’de kurulan komisyon, ilk toplantısını önümüzdeki hafta yapacak. 

AK Parti Siyasi İşler Başkanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyonun yeni yasama dönemine, hem siyasi partiler, hem de seçim yasasında ciddi değişiklikler içeren bir paket getiriceği bildirildi. 

İttifak uygulamasının seçim barajını fiilen ortadan kaldırdığı yorumları yapılırken, barajın ittifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları şekline dönüştürülebileceği iddia ediliyor. Bu durumda, baraj otomatik olarak yüzde 5’e inecek. Küçük partilerin ittifak aracılığı ile Meclis’e girmesi engellenecek.

Milletvekili seçimlerinde de değişiklik yapılacağı belirtiliyor. Dar bölge veya daraltılmış bölge seçenekleri üzerinde durulurken, seçim bölgeleriyle ilgili de bir çalışma içine girileceği ifade edildi.

Ayrıca ittifak yapısının aynen kalabileceği gibi seçimden önce ittifak yapmanın yolunun kapatılabileceği de iddia ediliyor. Partilerin güçlerini seçimden önce değil, seçimden sonra birleştirmesiyle ilgili öneriler de bulunuyor. Bu durumun büyük partileri avantajlı çıkaracağı yorumları yapılıyor.

Editör: Haber Merkezi