Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı sona erdi.

Çelik'in konuşmasından satır başları:

- AB'nin Türkiye rapor örgütüne buradan seslenmek isterim. Kendisinin doğrudan yanlış aldıkları konular var. Diyarbakır Anneleri'ni de gündemlerine almalarını istiyoruz. Ama şimdiye kadar uluslararası kurumların gündemine Diyarbakır Anneleri'nin girmemiş olması dünyanın en büyük ikiyüzlülüklerinden bir tanesidir. Devletlerin yaptıkları insan haklarını gündemine aldıklarını söyleyenler DEAŞ örgütünün yaptıkları insan hakları ihlallerini gündemine alıyorlar. PYD/PKK, FETÖ örgütlerini ama gündemine almıyorlar. Türkiye ile yazılan raporlar açısından Diyarbakır Anneleri'nin evlat nöbetlerinin, koyduğu durur bütün raporlar açısından samimiyet testi olacaktır.

ONUR ŞENER CİNAYETİ 

Çelik, Onur Şener'in, istek parçasını söylemediği gerekçesiyle öldürülmesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hukuki sürecin yakından takip edileceğini söyleyen Çelik, şunları söyledi:

"Gerek çalıştıkları bakanlık, gerekirse kurum, hukuki süreçten ayrı olarak da kendi işlemlerini gerçekleştirecekler. Bu canavarca hislerle gerçekleştirilmiş lanetlenmesi gereken bir cinayet. Lanetliyoruz, bütün hukuki süreci yakından takip edeceğiz."

Gazetecilerin, zanlıların memuriyetten ihraç edilmesine ilişkin sorularını yanıtlayan Çelik, "Yargı süreci devam ederken, kurumlar gerekli adımları en net bir biçimde atacaklar" ifadelerini kullandı.
"İLHAK KARARI SONRASI BARIŞ ÖTELENMİŞ OLDU"

- Rusya'nın ilhak kararları (Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya) sonrası barış ve ateşkes umutları ötelenmiş oldu. Türkiye, Kırım'ın ilhakından bu yana ortaya koyduğu ilkeli tavrı sürdürüyor. Bu ilhak kararını da reddettiğimizi ifade ediyoruz.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN ORTAYA KOYDUĞU İRADEYE HERKES DESTEK VERMELİ"

- 200 savaş esirinin takasında Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu duruşu takdir ediyor. Önemli bir aşamaydı. Ama maalesef bu ilhak nedeniyle barışla ilgili durum biraz daha ötelenmiş duruyor. Türkiye'nin ateşkesin sağlanması için ortaya koyduğu diplomatik irade dışında bir başkaları tarafından bir irade yok.

- Ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine ilkesel çerçevede sahip çıkıyoruz, önem veriyoruz. Savaş hiçbir şeyi çözmez. Acı yıkım, insanlar için büyük kayıplar getirir. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bu iradeye herkesin destek vermesini istiyoruz. AB her zaman diplomasinin, sorunların masada çözülmesinin altını çizen bir birikime sahip. Ama Türkiye'nin verdiği diplomasiye geride kalmışlardır.

ABD'YE YUNANİSTAN UYARISI

- Bazı müttefiklerimiz de (ABD) Yunanistan'daki üslere silah yığarken genelde şöyle argümanı ifade ediyorlar: "Rusya'nın saldırgan politikası." Bu çok anlamlı bir tablo üretmiyor. Yunanistan bu elde ettiği desteği, Türkiye'yi tehdit ve taciz etmek için üretiyor. Yunanistan'a bu desteği verenlerin, gereken tavrı da alması gerekiyor. Ege'de Akdeniz'de bu şekildeki hesapsız silah desteğinin Yunanistan'ın devlet politikası ele alındığında ne NATO için ne de bölgenin barışı için olumlu sonuçlar doğurmayacağı açıktır. Bu silahları verenler bu üsleri kuranların Yunanistan'a hukuk konusunda hiçbir uyarı yapmadığını görüyoruz. Şöyle bir yalan düzeni tutturmuş Yunanistan. Avrupa'ya yönelik anlaşmalardan sadakatten söz edip bu konuları açıyor. Ama Ege ve Akdeniz'de her türlü sorumsuz davranışı ortaya koyuyor. AB'nin gözü önünde Yunanistan, Ege'de insanları, göçmenleri kadınları çocukları öldürüyor. Bundan daha vahim bir tablo olabilir mi? Nereden bahsedeceksiniz vicdandan, hukuktan. AB'li olmayan birisinin insan hakları ihlal edildiğinde. Hele AB üyesi ülke, kadınları çocukları öldürdüğünde niye sesiniz çıkmıyor. Bu açık bir şekilde katliama göz yummaktır.

GÜNEY KIBRIS'A YÖNELİK SİLAH AMBARGONUN KALDIRILMASI

- ABD'nin silah ambargosunu 1 yıllığına kaldırdım demesi kadar sorumsuz bir davranış olamaz. Tüm bunların anlamı şudur; Yine Ege'de Akdeniz'de saldırgan tarafı güçlendirecek, daha hukuksuz işler yapacak bir tutum içerisine giriyorsunuz. Türkiye'ye bir şey olmaz. Kuzey Kıbrıs'a silah ve askeri desteğini daha da fazla artırır.

ALMAN SİYASETÇİNİN ERDOĞAN'A HAKARETİ

- Avrupa demokrasini tehdit eden şeyin Avrupa'daki faşizmin yükselişi olduğunu ifade ettik. Faşizmin kendisini çeşitli birimlerin altına gizlemiş durumda. Yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı, göçmen düşmanlığının altına gizlemiş durumda, Türk ve Türkiye, Erdoğan düşmanlığına gizlemiş durumda. Merkez sağ ve sol partilerin bundan 10 yıl evvel aşırı sağ partilerle uyuşma yüzde 5'i geçmezken, bugün bakıyorsunuz ajanda uyuşmanın neredeyse yüzde 80'e çıktığını görüyorsunuz. Demokrasiyi taşıması gereken ana kolonlar, merkez sağ ve merkez sağın aşırı sağın siyasi atmosferi içinde erimeye başlıyor. Şimdiye kadar son 10 yıllık perspektifte Avrupa'daki seçimleri incelediğimizde gördük ki; aşırı sağdan oy almak için onların söylemini kullanan merkez partiler netice itibariye oy kaybetmiş, aşırı unsurlar, faşist unsurlar daha da güçlenmiştir. Nazi bağlantılı parti parlamentoya girmiştir. Şimdi bunların ne kadar demokrasiyi kırılgan hale getirdiği görülüyor. Bu değirmene en çok su taşıyanlar basiretsiz siyasetçiler ve maalesef medya dilidir. Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısının sayın Cumhurbaşkanımıza kullandığı dilin faşistlerin diliyle aynıdır. Herhangi bir marjinal aşırı sağ partinin üslubunu Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısının söylemi olması Almanya için büyük sıkıntıdır.

MESCİD-İ AKSA: TAKİP EDECEĞİMİZİN ALTINI ÇİZİYORUZ

- Mescid-i Aksa'ya dönük olarak ortaya çıkan radikallerin ihlallerini buradan bir kez daha kınıyoruz. Ama bu radikallerin ihlallerinin polis tarafından görülmezden gelmesi daha dikkat edilmesi gereken konudur. Bu konuları kınıyoruz ve yakından takip edeceğimizin altını çiziyoruz.

"BİZ KENDİ İŞİMİZE BAKIYORUZ"

- Karşımızdaki ittifakı kast ederek söylüyorum. Adayı ne zaman belirleyecekler bu bizim gündemimiz değil. En temel meselelerde de büyük uçurumlar olduğunu gördük. Netice itibarıyla 6'lı masa 7'li masa ne iş yapacakları bizi ilgilendirmiyor, biz kendi işimize bakıyoruz. Siyasetin feraseti diye bir şey var. 1 yıldan az zaman kalmış seçime. Kılıçdaroğlu'nun partisine çağrıda bulunuyor. Partisi seferberlik halinde "yanındayız" diye tweet atıyor. Bundan bir müddet önce de ABD'de "biz bundan sonra muhalefeti destekleyeceğiz" diye açıklama yapıldı. Bu şekilde bir ziyareti kamu önünde spekülatif bir hale getiriyor. Benim bildiğim bir şey var. Dünyanın hiçbir yerinde gerçek bir demokrasi söz konusu olduğunda milletin hicazet vermesi önemli.